Suroviny
- cibule (velká) 1 ks
- nakládané cibulky (malé) 15 ks
- mrkev 200 g
- hovězí kýta (spodní nebo květový šál, je možná i srnčí kýta ) 1 kg
- červené víno 3/4 litru
- pepř celý 8 kuliček
- bobkový list 2 ks
- bylinky (čerstvé - rozmarýn, tymián, majoránka) 1 svazek
- olivový olej 3 lžíce
- slanina 150 g
- česnek 1/2 palice
- máslo 100 g
- žampiony (malé) 150 g
- koňak 2 cl
- sůl
Postup přípravy
- Cibuli a mrkev pokrájejte na kolečka (malé cibulky ponechte celé). Mrkev vložte do mísy spolu s na větší kostky nakrájeným masem, zalijte vínem a přidejte všechno koření a bylinky. Nechte v chladu marinovat aspoň hodinu, ale nejlépe do druhého dne.
- Druhý den slijte víno přes síto (ale uschovejte ho). Do silnostěnného hrnce s poklicí dejte na oleji vyškvařit slaninu. Přimíchejte malé cibulky, pokrájenou cibuli a vše dozlatova opečte. Vyjměte z hrnce a na oleji orestujte maso a mrkev společně s česnekem.
- Když je maso ze všech stran opečené, vraťte k němu osmaženou cibuli, slaninu a koření z nálevu a zalijte vínem z marinády, osolte a přiveďte k varu. Zakryté nechte na velmi mírném plameni jemně probublávat nejméně dvě a půl hodiny, až maso úplně změkne.
- Před koncem dušení osmahněte na másle půlky žampionů. Na posledních deset minut dušení je pak přidejte k masu. Vše zjemněte kapkou koňaku.
Hovězí po burgundsku 2 Zdroj: Gurmet