Hovězí na víně po burgundsku

Moje hodnocení
15x

Hovězí maso se stejně jako zvěřina s vínem, především červeným, snoubí zcela dokonale. Tento klasický recept na dušené maso se nejlépe podaří s výrazným vínem typu frankovky nebo merlotu. Stejně jako u jiných dušených jídel je i toto chuťově výraznější, když se jeden den rozleží.

6 porcí
60 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Cibuli a mrkev pokrájejte na kolečka (malé cibulky ponechte celé). Mrkev vložte do mísy spolu s na větší kostky nakrájeným masem, zalijte vínem a přidejte všechno koření a bylinky. Nechte v chladu marinovat aspoň hodinu, ale nejlépe do druhého dne.
  2. Druhý den slijte víno přes síto (ale uschovejte ho). Do silnostěnného hrnce s poklicí dejte na oleji vyškvařit slaninu. Přimíchejte malé cibulky, pokrájenou cibuli a vše dozlatova opečte. Vyjměte z hrnce a na oleji orestujte maso a mrkev společně s česnekem.
  3. Když je maso ze všech stran opečené, vraťte k němu osmaženou cibuli, slaninu a koření z nálevu a zalijte vínem z marinády, osolte a přiveďte k varu. Zakryté nechte na velmi mírném plameni jemně probublávat nejméně dvě a půl hodiny, až maso úplně změkne.
  4. Před koncem dušení osmahněte na másle půlky žampionů. Na posledních deset minut dušení je pak přidejte k masu. Vše zjemněte kapkou koňaku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Gurmet


Přečtěte si také

Recepty