Cat & Cook

Slavnostní hovězí svíčková Wellington podle Ivky z Cat & Cook

Moje hodnocení
2x

Tohle je naprostá bomba! Pořádný kus hovězího, výrazná chuť kaštanů, křupavé listové těsto. Je to jedno z nejsvátečnějších jídel, které udělá dojem nejen na Vánoce. Jeho historie je spletitá, ale vypadá to, že Britové si uzpůsobili recept z Francie zvaný filet de bœuf en croûte a nazvali ho Beef Wellington.

4 porce
120 minut
anglická

Suroviny

Postup přípravy

  1. Maso vyndejte z lednice alespoň 2 hodiny před přípravou. Svíčkovou dostatečně osolte a opepřete. Na vysokém plamenu rozpalte pánev, přilijte 4 lžíce olivového oleje a svíčkovou ze všech stran orestujte dozlatova. Sundejte na talíř a potřete hořčicí.
  2. Do food procesoru / sekáčku vložte očistěné a nohou zbavené žampioony, kaštany, česnek, 2 špetky soli a špetku pepře. Rozmixujte dohladka. Nahřejte suchou pánev a vzniklou směs nasucho opražte. Cílem je, aby se vypařila přebytečná voda. Později by při pečení vytékala skrz listové těsto. Trvá to asi 5–7 minut. Dejte stranou a nechte zchladnout.
  3. Přes prkénko natáhněte fresh fólii a na ni naskládejte do tří řad parmskou šunku, kterou opepřete. Na šunku navrstvěte houbovou směs tak, aby šunka ze všech stran vyčnívala minimálně 1 cm. Poté na spodní hranu položte maso a pomocí fólie zabalte. Zatočte do fólie co nejpevněji a dejte na 30 minut do lednice ztuhnout.
  4. Přes prkénko opět natáhněte fólii a na ni položte vyválené listové těsto. Mělo by být širší než zabalené maso. Vyndejte maso z lednice, vybalte ho a položte na spodní část těsta. Opatrně ho do něj zabalte, odřízněte zbytky těsta a pomocí fólie zatáhněte co nejpevněji. Opět dejte ztuhnout do lednice na 20 minut.
  5. Troubu předehřejte na 200 °C. Opatrně svíčkovou rozbalte z fólie a pomažte žloutkem. Tupou stranou nože můžete udělat lehké zářezy. Pokud máte vločkovou sůl, hřbet masa s ní ozdobte a dejte do trouby. Pečte na plechu / v pekáčku asi 35 minut. Hlídejte vnitřní teplotu masa pomocí vpichového teploměru, vystoupat by měla na asi 56–57 °C, maximálně ale 60 °C.
  6. Svíčkovou Wellington vyndejte z trouby a nechte minimálně 5 minut odpočinout. Šťávy v mase se vyrovnají a zůstane tak křehké. Krájejte na 3 cm silné plátky a podávejte například s bramborovou kaší, dušeným listovým špenátem nebo restovanou zeleninou.
PRIMA TIP: Kaštany je nejlepší koupit uvařené, vyloupané a zavakuované. Mají je téměř ve všech supermarketech, najdete je mezi zeleninou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty