Suroviny
- hovězí svíčková (střední část) 700 g
- listové těsto (máslové) 300 g
- dijonská hořčice (nebo anglická)
- žampiony (hnědé) 550 g
- jedlé kaštany (vařené a oloupané) 250 g
- česnek 1 stroužek
- parmská šunka 15 plátků
- žloutek 2 ks
- olivový olej
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sůl (vločková)
Postup přípravy
- Maso vyndejte z lednice alespoň 2 hodiny před přípravou. Svíčkovou dostatečně osolte a opepřete. Na vysokém plamenu rozpalte pánev, přilijte 4 lžíce olivového oleje a svíčkovou ze všech stran orestujte dozlatova. Sundejte na talíř a potřete hořčicí.
- Do food procesoru / sekáčku vložte očistěné a nohou zbavené žampioony, kaštany, česnek, 2 špetky soli a špetku pepře. Rozmixujte dohladka. Nahřejte suchou pánev a vzniklou směs nasucho opražte. Cílem je, aby se vypařila přebytečná voda. Později by při pečení vytékala skrz listové těsto. Trvá to asi 5–7 minut. Dejte stranou a nechte zchladnout.
- Přes prkénko natáhněte fresh fólii a na ni naskládejte do tří řad parmskou šunku, kterou opepřete. Na šunku navrstvěte houbovou směs tak, aby šunka ze všech stran vyčnívala minimálně 1 cm. Poté na spodní hranu položte maso a pomocí fólie zabalte. Zatočte do fólie co nejpevněji a dejte na 30 minut do lednice ztuhnout.
- Přes prkénko opět natáhněte fólii a na ni položte vyválené listové těsto. Mělo by být širší než zabalené maso. Vyndejte maso z lednice, vybalte ho a položte na spodní část těsta. Opatrně ho do něj zabalte, odřízněte zbytky těsta a pomocí fólie zatáhněte co nejpevněji. Opět dejte ztuhnout do lednice na 20 minut.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Opatrně svíčkovou rozbalte z fólie a pomažte žloutkem. Tupou stranou nože můžete udělat lehké zářezy. Pokud máte vločkovou sůl, hřbet masa s ní ozdobte a dejte do trouby. Pečte na plechu / v pekáčku asi 35 minut. Hlídejte vnitřní teplotu masa pomocí vpichového teploměru, vystoupat by měla na asi 56–57 °C, maximálně ale 60 °C.
- Svíčkovou Wellington vyndejte z trouby a nechte minimálně 5 minut odpočinout. Šťávy v mase se vyrovnají a zůstane tak křehké. Krájejte na 3 cm silné plátky a podávejte například s bramborovou kaší, dušeným listovým špenátem nebo restovanou zeleninou.
PRIMA TIP: Kaštany je nejlepší koupit uvařené, vyloupané a zavakuované. Mají je téměř ve všech supermarketech, najdete je mezi zeleninou.
Slavnostní hovezi svickova Wellington Zdroj: Cat & Cook