Suroviny
- hladká mouka 400 g
- droždí 25 g
- voda (vlažná) 250 ml
- sůl 2 lžičky
- cukr 1 lžička
- olej 30 ml
- vejce 1 ks
- žloutek (na potření) 1 ks
- sezamová semínka
- párek 8 ks
- hořčice
- kečup
- čedar
- červená cibule
- okurka
Postup přípravy
- Nejdříve připravte rohlíky. Droždí v mističce rozetřete se lžičkou cukru, zakápněte trochou vody. Smíchejte olej s vodou a vejcem, rozšlehejte metličkou. V další míse smíchejte mouku, sůl, droždí a tekutou směs (olej, voda, vejce). Vše vařečkou dobře prohněťte, popř. použijte robot. Nechte na teplém místě vykynout cca hodinu. Těsto je velmi řídké, proto jsou ale rohlíky nakonec měkké, tak nepanikařte!
- Na pomoučněnou plochu vyklopte těsto, rozkrájejte na 8 kousků. Z každého kousku vytvarujte rohlík. Podotýkáme, jde to špatně, protože těsto se hodně lepí, dobré je pomoučnit si ruce a všechno okolo. Rohlíky nechte dokynout na plechu vyloženém pečicím papírem asi 20 minut. Potřete žloutkem, zasypte sezamovými semínky.
- Rohlíky pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 10–12 minut.
- Potom už je to jednoduché, párky ogrilujte a obložte podle libosti. Můžete použít horčici, kečup, čerstvou cibuli, okurku od babičky ze skleníku, čedar a jarní cibulku.