Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Povídání o kávě s Robertem Trevisanem

Rozhovor s Robertem Trevisanem

Rozhovor s Robertem Trevisanem Zdroj: Tereza Pánková

  • Zavřít
Rozhovor s Robertem Trevisanem

Rozhovor s Robertem Trevisanem Zdroj: Tereza Pánková

Roberto Trevisan je zakladatel Mistrovství baristů ČR, certifikovaný lektor Školy kávy, finalista mistrovství baristů Itálie a držitel ocenění Nejlepší koordinátor SCAE. Jeho motto zní: "Chceš-li postavit loď, nauč lidi milovat moře…"

Seznam.cz banner

S vyhlášeným odborníkem na kávu jsem se setkala na akci Prague Bar Show, která se konala minulý měsíc v Novoměstské radnici. Vedl zde krátký workshop na téma "Káva - víme, co pijeme?". Po dobu akce ještě proběhlo několik kávových workshopů pod záštitou známé italské značky Illy.

Krátce jsme pohovořili o tom, jak by měla správná káva vypadat, jaká je současná "kávová situace" v České republice nebo co si myslí o kávových řetězcích.

Jaké atributy musí káva splňovat, aby člověk poznal, že je kvalitní?

Jedna věc jsou kvalitní suroviny, druhá věc je kvalitní příprava. U kvalitní přípravy je samozřejmě nutné znát správný postup, každý má své jednotlivé kroky. Zároveň je důležitý i vzhled kávy. Například u espressa je to crema – emulze mezi aromatickými látkami, olejem a vodou. Pokud emulze nevznikla, není ani espresso.

Kávy jako překapávaná nebo french press nesmí být příliš kyselé nebo trpké. Protože pokud je káva hodně kyselá nebo trpká, proběhla například příliš dlouhá extrakce. Takový french press by se měl louhovat 2 minuty, pokud se louhuje 4 minuty, bude káva trpká. Je to hodně podobné přípravě čaje, ten by také neměl být hořký a trpký. Proto je strašně důležité, kdo vám kávu připravuje.

Zlepšila se podoba kávy v českých restauracích?

Česká republika ohromně pokročila! Díky spoustě lidí, kteří na zlepšení kávy pracovali a účastnili se různých baristických soutěží. Česká republika už několik let soutěží na mistrovství světa nebo republiky a média o tom informují.

Další věc je, že podnikatelé v gastronomii pochopili, co to je káva. V momentě, kdy je káva kvalitnější, tak se dají vydělat dost dobré peníze.

Ale pozor, musíme si uvědomit, že Česká republika je v Evropě. A v Evropě se v posledních 20 letech snížila konzumace kávy, asi o 20 %.

Čím myslíte, že je to způsobeno?

Podle mě je jeden z důvodu tohoto poklesu fakt, že se v hotelových školách o kávě téměř vůbec nevyučuje. Přitom je druhý největší byznys na světě. Všichni budoucí kavárníci, kteří mi za pár let budou vařit kávu v kavárně, budou umět skvěle pracovat s vínem, míchat drinky a spoustu jiných věcí. Ale přípravu kávy se neměli kde naučit. To se pak nedivím, že v Evropě její konzumace klesá.

Když si vzpomenu na svou práci v kavárně, ještě jako 15letý kluk, tak majitel byl na kávovaru celý den. Já jsem lítal a dělal limonády, servíroval croissanty a jiné jídlo, uklízel jsem, rovnal židle, ale když jsem chtěl kafe? On ho vařil mně! Když přišli zákazníci na kávu, dělal ji jen on. Já jsem někde pracoval i pět let, ale nemohl jsem sáhnout ani na páku, protože jsem byl jenom brigádník, pomocník. Jeho obor byla kavárna, prodej kávy byl hlavním cílem jeho podnikání.

Barista se o kávě nenaučí jen z kávovaru, musí umět její historii.

V Itálii jeden den prodáte 5 až 6 kg kávy, uděláte 700 až 800 kafí denně a potom jsou vám nějaké croissanty ke kávě úplně jedno. Ale takhle to vypadalo v Itálii před třiceti lety. Dnes místo toho končí za barem lidé, kteří nenašli práci ve svém oboru – zmáčknou tlačítko a nashledanou. A třeba ani nepijí kávu a přitom ji připravují pro hosty.

Tradiční italské tiramisu s mascarpone
Recepty

Tradiční italské tiramisu s mascarpone

233

Nicméně tohle už se řešilo v roce 1998, kdy byla založena společnost Speciality Coffee Association of Europe, aby se rozšířila kávová kultura po celém světě. Teď je rok 2015 (rozdíl 17 let) a moc se toho nezměnilo – existují jednodenní kavárenské kurzy, které jsou ale k něčemu jen lidem, kteří už tento obor znají, umí a já jim pak dokážu maličko poradit, možná. Ale člověk mimo obor? To je ztráta času. Stejně tak v hotelových školách dělat jednodenní kurzy. Byla by potřeba alespoň jedna hodina denně, každých 15 dní.

Pokud tedy chceme, aby turisté z celého světa jezdili do České republiky na kávu, musí se investovat čas do hotelových škol. V prvním roce školy se také architekt nejdřív učí z knih, naučí se fyziku a pak z něj bude šikovný architekt. Barista se o kávě nenaučí jen z kávovaru, musí umět její historii. Pokud o ní nic neví, tak nemá šanci, je pouze konzument. To ale samozřejmě vyhovuje řadě obchodníků.

A poslední otázka, jaký máte názor na řetězce typu Starbucks a Costa Coffee?

Toto jsou chytré firmy, mají nejlepší školu na celém světě. Jejich prvním úkolem a zároveň investicí je totiž školení. V řetězcových kavárnách máte nápoje, které se budou opakovat dnes, zítra, za měsíc i za rok. V mé kavárně jsou každý den jiné nápoje, jsem trochu jako loterie.

Před nimi ale klobouk dolů, oni pochopili, že je třeba vyškolit personál a díky tomu fungují.

Autor: Tereza Pánková

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky čaj káva víno restaurace espresso kavárna nápoj Česko croissant french press rozhovor káva kavárna espresso o kávě prodej kávy Roberto Trevisan

Návrhy pro vás

Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti Maso

Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti

Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni Polévky

Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu Sladké

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo Předkrmy a chuťovky

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace Recepty

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli Maso

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě Sladké

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod


Přečtěte si také

Maso
Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti

Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti

Polévky
Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni

Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni

Soutěžící
Mariana Bečková se věnuje seberozvoji a psychologii

Mariana Bečková se věnuje seberozvoji a psychologii

Novinky
Novinky na trhu: elektrický mlýnek, kávovar i další vybavení do kuchyně, ale také něco k pití

Novinky na trhu: elektrický mlýnek, kávovar i další vybavení do kuchyně, ale také něco k pití

Prostřeno!
Připravujeme Prostřeno! z Prahy a středních Čech. Úkolem týdne bude domácí zmrzlina

Připravujeme Prostřeno! z Prahy a středních Čech. Úkolem týdne bude domácí zmrzlina

Sladké
Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Prostřeno!
Prostřeno: Zelený samet s bylinkovým šepotem

Prostřeno: Zelený samet s bylinkovým šepotem

Prostřeno!
Prostřeno: Tropická harmonie s dotekem pomerančového bitteru

Prostřeno: Tropická harmonie s dotekem pomerančového bitteru

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Sladké
Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě Sladké

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky Sladké

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky

Maso
Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti

Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace Recepty

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli Maso

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli

Maso
Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti

Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti

Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny Maso

Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve Vegetariánské

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni

Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši Polévky

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl Polévky

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Předkrmy a chuťovky
Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace Recepty

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Sladké
Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Maso
Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Přílohy

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

ANALÝZA: Rusko v patové situaci. Válečná ekonomika naráží na limity, Západ ale musí jednat hned Francouzský exprezident Sarkozy nastoupil do vězení. „Vítej!“ křičeli na něj odsouzení Tesákem přímo do útrob. Kronikář Kosmas, zesnulý před 900 lety, líčí i politické vraždy

prima-zeny

Vojta Kotek si dává pauzu ve vědomostní soutěži. Mezitím si plní klukovské sny Trenčín coby Evropské město kultury otevře unikátní most po vzoru New Yorku Mia zůstala v roli zrádkyně sama. Musela vydírat, vybrala si Marka

prima-zoom

Výlov největšího rybníka na světě Nechal zavraždit mladou nájemnici, která se odmítla odstěhovat. Bruthans pak v metru potkal její matku Nejnebezpečnější hadi Evropy vyhnali z lesa skupinu myslivců a jejich psy

prima-fresh

Asijské vepřové nudličky s fazolkami a rýží – rychlá večeře plná chuti Demi-glace připravený v pomalém hrnci – profesionální kondiment v domácí kuchyni Novinky na trhu: elektrický mlýnek, kávovar i další vybavení do kuchyně, ale také něco k pití

prima-cool

Star Wars s Kylo Renem nebudou Takový sci-fi propadák tu dlouho nebyl. Novinka s Jaredem Letem prodělá víc než 100 milionů dolarů Vyražte na debatu o Kingdom Come 2

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Naučte se prát merino svetry, aby se vám už nikdy nesrazily Podzim vyzývá ke změně interiéru. Pohodlí domova navodí retro i skandinávský styl Ráj na zemi existuje. Vila, v níž žily hvězdy i spoluzakladatel Googlu, je k mání

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.