S obdobím adventu a vánočních svátků se pojí řada tradic a štědrovečerní půst patří k těm nejznámějším. Zkusíte ho letos dodržet? Máme pro vás tipy na tradiční postní jídla, která si rádi připravíte i v průběhu roku.

S obdobím adventu a vánočních svátků se pojí řada tradic a štědrovečerní půst patří k těm nejznámějším. Zkusíte ho letos dodržet? Máme pro vás tipy na tradiční postní jídla, která si rádi připravíte i v průběhu roku.
Když se řekne advent a Vánoce, co se vám vybaví? Jsou to večírky, pečení cukroví a nákupní šílenství? Spoustu jídla i zábavy? Původně šlo o období půstu a odříkání. Zpomalte alespoň natolik, abyste si přečetli náš článek.
Vánoční půst se dodržoval celý advent, trval čtyři neděle a byl obdobím přípravy na příchod Vánoc, příchod nového života, nového začátku. Jak ostatně samotné slovo advent (z latinského „adventus“, příchod) napovídá.
Lidé uklízeli nejen své domovy, ale byl to také čas zklidnění a tichého rozjímání. Vedle očisty ducha a liturgického významu se nabízí i logický aspekt půstu. Příroda zpomalovala, přišlo období vegetačního klidu a s potravinami se muselo šetřit. Střídmost během adventu pak umožnila hojnost na štědrovečerním stole.
Na Štědrý den vánoční půst vrcholil. Ráno se nesnídalo, k obědu jen zelná polévka (couračka, kyselo) nebo čirá česnečka. Štědrovečerní tabule byla bohatá především množstvím chodů. Hodovat se začínalo až po východu první hvězdy, Večernice, a podávala se tradiční postní jídla.
Jaký byl vánoční jídelníček našich babiček a jaká tradiční postní jídla si můžete uvařit i u vás doma? Dáme vám pár tipů.
Staročeská zelná polévka pomůže dodržet půst a v kuchyni vás příliš nezdrží. O to více času pak můžete věnovat rodině a přípravám na večer. Jak na ni?
Pučálka je naklíčený opražený hrách. Nic víc, nic míň, ale jaká dobrota! K tomu je to zdravé jídlo a jeho příprava je opravdu snadná. Nepůlený zelený hrách necháte nabobtnat a naklíčit a pak ho jen opražíte na pánvi na troše přepuštěného másla, nebo v troubě ve vymazaném pekáči. Pučálka je skvělá naslano s česnekem a promaštěná sádlem, sladká verze si žádá med a lžíci kysané smetany navrch. Můžete ji také chroupat jen tak nasucho jako zdravější alternativu chipsů.
PRIMA TIP: Pučálku uděláte stejným způsobem také z cizrny.
Zapečené houbové nákypy se připravovaly v různých krajových obměnách. Konzumovaly se přes den (v rámci dodržení půstu) nebo byly jedním z hlavních chodů štědrovečerní večeře. Základem houbového alias černého kuby jsou ječné kroupy, hubník je zas na bázi pečiva. Vyzkoušejte oba a uvidíte, že se k nim rádi vrátíte i po svátcích.
Bílý vánoční chléb neboli vánočku či štědrovku není třeba představovat. Vláčná, nadýchaná, plná rozinek a sušeného ovoce, medem slazená a mandlemi zdobená. Dříve byla také běžným jedlým dárkem. První pletenice ale vždy zůstala doma. Dostal ji hospodář, aby se mu příští rok urodilo dost obilí.
Jako sladká tečka za štědrovečerní hostinou se podávala vánoční muzika. Za neobvyklým názvem dezertu se skrývá kompot ze sušeného ovoce. Muzika je nejlepší odleželá, a proto se připravuje pár dnů dopředu, ideálně 21. prosince na svátek sv. Tomáše. Proto se jí také říkalo tomáškový kompot.
Potřebujete:
Postup:
PRIMA TIP: Propasírovanou muziku můžete mazat na vánočku.
Zdroj: Vánoční Tradinář: Martina Boledovičová, Colorsoflowcarb.cz;, zdroj foto: iStock
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living