zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Tradiční pučálka ze zeleného hrachu
Autor: Češka z Česka Tradiční pučálka ze zeleného hrachu

Tradiční pučálka ze zeleného hrachu

Hodnoceno: 17x
Tradiční postní jídlo, pučálka, které jistě zná generace našich babiček. Říká se mu také pálenec a jde o tradiční staročeský pokrm z naklíčeného hrachu. Počet surovin na jeho přípravu spočítáte na prstech jedné ruky, důležitou roli zde totiž hraje především čas. Vyzkoušejte!
nad 2 hodiny

reklama

Postup

  1. Hrách propláchněte a nechte ho ponořený ve vodě (asi 3 cm nad hrachem).
  2. Nechte v pokojové teplotě a po 24 hodinách vodu vyměňte.
  3. Takto opakujte, dokud hrách nenaklíčí (trvá to dle stáří hrachu, 2–3 dny).
  4. Na rozpuštěném másle opečte naklíčený hrách, stačí asi 3–5 minut.
  5. Lehce promíchejte, osolte, opepřete a je hotovo.

PRIMA TIPY: 

  • V případě sladké verze můžete místo soli a pepře přidat např. rozinky a osladit medem.
  • Použít můžete zelený i žlutý hrách, který je lépe stravitelný pro ty, kteří na luštěniny nejsou tolik zvyklí.
Tradiční pučálka ze zeleného hrachu
Autor: Češka z Česka Tradiční pučálka ze zeleného hrachu

reklama

Češka z Česka
Jana Krátká

Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

www.ceskazceska.cz

• facebook @ceskazceska.cz

• Instagram @ceskazceska.cz