Tradiční pučálka ze zeleného hrachu

Moje hodnocení
32x

Tradiční postní jídlo, pučálka, které jistě zná generace našich babiček. Říká se mu také pálenec a jde o tradiční staročeský pokrm z naklíčeného hrachu. Počet surovin na jeho přípravu spočítáte na prstech jedné ruky, důležitou roli zde totiž hraje především čas. Vyzkoušejte!

1 porce
120 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Hrách propláchněte a nechte ho ponořený ve vodě (asi 3 cm nad hrachem).
  2. Nechte v pokojové teplotě a po 24 hodinách vodu vyměňte.
  3. Takto opakujte, dokud hrách nenaklíčí (trvá to dle stáří hrachu, 2–3 dny).
  4. Na rozpuštěném másle opečte naklíčený hrách, stačí asi 3–5 minut.
  5. Lehce promíchejte, osolte, opepřete a je hotovo.

PRIMA TIPY:

  • V případě sladké verze můžete místo soli a pepře přidat např. rozinky a osladit medem.
  • Použít můžete zelený i žlutý hrách, který je lépe stravitelný pro ty, kteří na luštěniny nejsou tolik zvyklí.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty