Pokud máte tendence na jídlo pohlížet černobíle, nevědomky si ztěžujete cestu k optimální váze. S takovým tvrzením přišli výzkumníci s nizozemské univerzity Wageningen. Vysvětlují, jaký vliv má vědomé kontrolování kalorií na přibývání na váze.

Pokud máte tendence na jídlo pohlížet černobíle, nevědomky si ztěžujete cestu k optimální váze. S takovým tvrzením přišli výzkumníci s nizozemské univerzity Wageningen. Vysvětlují, jaký vliv má vědomé kontrolování kalorií na přibývání na váze.
U lidí, kteří se řídí přístupem „všechno nebo nic“, může být pravděpodobnější, že se jim nepodaří zhubnout. Naopak z dlouhodobého hlediska mají tendenci na váze přibývat.
Udržení zdravé tělesné hmotnosti je náročné. Kontrola příjmu potravy, například ve formě diety, je klasickou strategií při hubnutí. Její účinek se však často ztrácí s opětovným nárůstem hmotnosti po skončení diety.
Existují dva druhy diet, rigidní a flexibilní. Rigidní omezování se vyznačuje přísným přístupem založeným na pravidlech. Při tak přísné dietě, kde často platí ono pravidlo „všechno nebo nic“, hubnutí často končí neúspěchem, neboť lidé dietu zcela ukončí nebo se později přejídají.
Flexibilní omezení naopak tučná nebo sladká jídla jednou za čas povoluje. V důsledku se zdá, že lidé, kteří mají flexibilnější pravidla stravování, jsou v udržováním své hmotnosti úspěšnější.
Výzkumu se zúčastnilo 241 převážně ženských účastnic ve věku od 15 do 74 let. Na základě zodpovězených otázek se prokázalo, že lidé, kterým se podařilo zhubnout, ale po čase znovu přibrali, mají tendence myslet v extrémech. Jídlo je podle nich buď dobré nebo špatné. A to špatné se nesmí jíst.
Naopak respondenti, kteří ke stravování přistupovali flexibilněji a občas si dopřáli něco sladkého, byli ve svém hubnutí úspěšnější. Experti také tvrdí, že způsob vnímání jídla a stravy odráží celkový způsob myšlení jedince. Problém s hubnutím mají tedy lidé, kteří vidí svou dietu buď jen jako úspěšnou či naopak neúspěšnou.
Autoři výzkumu došli k závěru, že zjednodušený způsob klasifikace potravin na „dobré“ a „špatné“ může stát v cestě za udržením zdravé hmotnosti. Jako lepší alternativa se jeví pružnější přístup ke stravování, který tu a tam připouští tučná nebo sladká jídla, aniž by se klasifikovala jako „špatná“.
Zdroj: eufic.org; foto: iStock
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living