Pokud máte tendence na jídlo pohlížet černobíle, nevědomky si ztěžujete cestu k optimální váze. S takovým tvrzením přišli výzkumníci s nizozemské univerzity Wageningen. Vysvětlují, jaký vliv má vědomé kontrolování kalorií na přibývání na váze.
Osobnostní rysy člověka mohou bránit v udržení zdravé hmotnosti, tvrdí studie
U lidí, kteří se řídí přístupem „všechno nebo nic“, může být pravděpodobnější, že se jim nepodaří zhubnout. Naopak z dlouhodobého hlediska mají tendenci na váze přibývat.
Udržení zdravé tělesné hmotnosti je náročné. Kontrola příjmu potravy, například ve formě diety, je klasickou strategií při hubnutí. Její účinek se však často ztrácí s opětovným nárůstem hmotnosti po skončení diety.
Přísná pravidla psychice nepomohou
Existují dva druhy diet, rigidní a flexibilní. Rigidní omezování se vyznačuje přísným přístupem založeným na pravidlech. Při tak přísné dietě, kde často platí ono pravidlo „všechno nebo nic“, hubnutí často končí neúspěchem, neboť lidé dietu zcela ukončí nebo se později přejídají.
Flexibilní omezení naopak tučná nebo sladká jídla jednou za čas povoluje. V důsledku se zdá, že lidé, kteří mají flexibilnější pravidla stravování, jsou v udržováním své hmotnosti úspěšnější.
Extrémní myšlení se nevyplácí ani při dietě
Výzkumu se zúčastnilo 241 převážně ženských účastnic ve věku od 15 do 74 let. Na základě zodpovězených otázek se prokázalo, že lidé, kterým se podařilo zhubnout, ale po čase znovu přibrali, mají tendence myslet v extrémech. Jídlo je podle nich buď dobré nebo špatné. A to špatné se nesmí jíst.
Naopak respondenti, kteří ke stravování přistupovali flexibilněji a občas si dopřáli něco sladkého, byli ve svém hubnutí úspěšnější. Experti také tvrdí, že způsob vnímání jídla a stravy odráží celkový způsob myšlení jedince. Problém s hubnutím mají tedy lidé, kteří vidí svou dietu buď jen jako úspěšnou či naopak neúspěšnou.
Autoři výzkumu došli k závěru, že zjednodušený způsob klasifikace potravin na „dobré“ a „špatné“ může stát v cestě za udržením zdravé hmotnosti. Jako lepší alternativa se jeví pružnější přístup ke stravování, který tu a tam připouští tučná nebo sladká jídla, aniž by se klasifikovala jako „špatná“.
Zdroj: eufic.org; foto: iStock