Nechcete o Vánocích plýtvat? Zachrání vás lepší plánování i chytré využití mrazáku
Zdroj: Pixabay, HelenJank
Nechcete o Vánocích plýtvat? Zachrání vás lepší plánování i chytré využití mrazáku
Zdroj:
Pixabay
Vánoce si často spojujeme s přejídáním a nekonečnými hromadami jídla. Dnes už se ale velká část českých domácností snaží dbát na to, aby nic nepřišlo nazmar a přebytky se využily naplno. Jak to máte vy? Přinášíme praktické tipy, jak během Vánoc a novoročních oslav minimalizovat plýtvání v kuchyni.
Nevyvařujte pro celou vesnici a přilehlé okolí
Bramborový salát v dětské vaničce nebo dokonce ve velké přihrádce samotné lednice? Tudy cesta k omezení plýtvání asi úplně nevede. Nevařte o svátcích tak, jako by měla dorazit drtivá většina obyvatel vaší čtvrti nebo vesnice. Jídlo plánujte na počet porcí (samozřejmě pár navíc se nikdy neztratí) a podle toho nakupujte. Vánoce jsou sice svátky hojnosti, ale to se nerovná obžerství. Počítejte s tím, že během svátků každý ujídá cukroví, pohoštění donesou i návštěvy a přebytky se pak rychle kupí.
Sepište seznam, rozdělte úkoly a nakupujte jedině sytí!
Největší chyba, kterou můžete své peněžence udělat? Vyrazit do předvánočního shonu naslepo, hladoví a s pocitem, že ten nákup „nějak dáte dohromady“. Výsledek? Pravděpodobně polovinu věcí zapomenete a dalších deset pak koupíte navíc. A po svátcích vyhodíte... Jděte na to letos jinak! Nákupní seznam pište podle jídelníčku, sdílejte ho s rodinou a nakupujte přesně podle něj. A do obchodu vyrazte rozhodně až po obědě s plným žaludkem!
Jak zužitkovat zbylé pečivo? Upečte si žemlovku podle videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: Žemlovka s jablky a tvarohem.
Dejte zbytkům druhou šanci
Přehnali jste to na Vánoce se zásobami pečiva? Z vánočky vykouzlíte výborný francouzský toast nebo skvělou žemlovku. Bramborový salát naservírujte návštěvám na chlebíčcích a z přebytku kořenové zeleniny si uvařte vývar do mrazáku. Zabere vám jen minimum práce a může se vařit během sledování pohádek. Ovoce zase zužitkujte do pečeného čaje, který ocení i návštěvy.
Mrazák je kámoš
Rozjeli jste se letos s cukrovím a máte obavy, že ho rodina nesní? Stát se to může. A v takovém případě prostě přebytky zamrazte. Cukroví uložte do vzduchotěsné dózy s víčkem a vytáhněte třeba jako první pomoc při nečekané návštěvě. Do mrazáku může poputovat i přebytečné pečivo nebo pár porcí štědrovečerní polévky, které jste navařili až moc. Jen pamatujte, že hotová jídla je třeba rychle zchladit a mrazit ideálně v den přípravy.
Pošlete jídlo dál a rozdávejte (nejen) radost
Každý nemá doma o Vánocích zásoby cukroví a někteří třeba nemají čas nebo chuť péct. Zkuste domácí přebytky nabídnout o dům dál – třeba sousedovi, který je na svátky sám, nebo příbuzným, kteří letos nestíhají vánoční přípravy. Domácí cukroví potěší víc než kupovaná bonboniéra.
A jeden extra tip na závěr. Kdyby přece jen nějaké jídlo scházelo, zkuste se podívat do mobilních aplikací, které bojují proti plýtvání, např. Nesnězeno. V nich můžete napříč celou republikou ulovit potraviny z obchodů nebo přebytečná jídla z lokálních restaurací za výhodnější cenu.
Zdroj: Nesnězeno
Zbylou zeleninu nebo uzeniny můžete využít do pochoutkového salátu – máme i videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Retro pochoutkový salát