Pokud jste už nějakou dobu neudělali inventuru mrazáku, začátek roku je nejlepší dobou, kdy se na mražený obsah podívat zblízka. Náhodný mišmaš zbytků a různých plastových krabiček s neznámým obsahem není optimálním využitím tak cenného prostoru ve vaší kuchyni. Koukněte na pár jednoduchých tipů, jak efektivně a rychle upravit mrazák, abyste vždy měli přehled, co v něm máte.
Jak využít mrazák na maximum. Mějte přehled, co zamrazujete
Proveďte očistu
V mrazáku se skvěle schová vše, co už nikdy nesníte, ale je vám to líto vyhodit. Buďte nemilosrdní, vyhoďte vše, co máte zamražené přes rok a konzistence už nevypadá nejlépe. Šuplíky dobře očistěte a připravte je na naplnění čerstvými potravinami, které skutečně jíte.
Rozdělte mrazák na zóny
Vyplatí se určit v mrazáku, jaký ze šuplíků bude na maso, do kterého uložíte zeleninu, a kam přijdou hotové pokrmy. Budete tak mít přehled, co kde máte schované, a navíc se vám nestane, že zapomenete, co vlastně v mrazáku máte.
Držte se čtverce a uzavíratelných sáčků
Důležitou součástí organizace mrazáku je vhodně zvolená nádoba, do které potraviny uložíte. Zkuste se držet čtvercového, popřípadě obdélníkového pravidla, které vám pomůže místo efektivně využít. K zahození nejsou ani uzavíratelné sáčky, ze kterých lze dokonale vypustit vzduch a perfektně je tak v mrazáku vrstvit vedle sebe. A pokud máte vakuovačku, neváhejte ji použít. Zavakuované potraviny šetří místo, díky skladování bez přístupu vzduchu se prodlužuje jejich trvanlivost a zároveň se eliminují pachy, které by se mohly mrazákem volně šířit.
Vše dobře popisujte
Až dostanete chuť na zbytek polévky od maminky, kterou jste před časem zamrazili, těžko ji rozpoznáte od jiných zmražených jídel. Potraviny se vyplatí popisovat permanentní fixou nebo si pořiďte speciální sáčky s místem na popisování. Na každý kus zmraženého jídla napište název, počet porcí a datum, kdy jste jídlo zmrazili.
Zdroj: allrecipes
redaktorka FTV Prima