Jak uchovat zbylou polévku pro pozdější použití: tipy pro chlazení, mražení a zavařování

Polévka je chutný a zdravý pokrm, který pohladí duši i žaludek. Pokud máte rádi hustší polévky, můžete je servírovat i jako hlavní jídlo. Když už se pustíte do vaření, nebojte se polévky udělat větší množství, nedá to o moc víc práce a přebytky můžete snadno uchovat na později. Až přijdete domů z práce nebo když přijedete večer na chalupu, budete mít po ruce večeři skoro bez práce.

Chlazení

Pokud plánujete sníst zbytky polévky během několika následujících dní, je nejjednodušší a nejrychlejší způsob uložení v chladničce.

  • Nechte polévku vychladnout na pokojovou teplotu. Nevkládejte horkou polévku přímo do chladničky, protože to může zvýšit teplotu uvnitř chladničky a ohrozit bezpečnost ostatních potravin.
  • Přelijte polévku do čisté uzavíratelné krabičky nebo do sklenice se šroubovacím víčkem. Můžete také použít sáčky se zipovým zavíráním.
  • Uchovávejte polévku v chladničce při teplotě 4 °C a spotřebujte ji do 3–4 dnů. Pokud máte podezření, že je polévka kontaminovaná nebo zkažená, raději ji vyhoďte.

Vývary s těstovinami ideálně uchovejte v chladničce. Čisté vývary zmražte nebo zavařte

Mražení

Pokud neplánujete sníst zbytky polévky v nejbližších dnech, mražení je skvělou volbou pro dlouhodobé uchování.

  • Nechte polévku vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Přelijte polévku do mrazuvzdorné krabičky nebo vhodných mrazuvzdorných sáčků se zipovým zavíráním. Zajistěte, aby byly krabička nebo sáček plně uzavřené a žádný vzduch nemohl proniknout dovnitř, protože vzduch může způsobit oxidaci a kvalita polévky by mohla utrpět.
  • Označte krabičku názvem polévky a datem přípravy.
  • Uchovávejte polévku v mrazáku při teplotě −18 °C nebo nižší. Polévku můžete skladovat v mrazáku až 3-4 měsíce. Po této době by mohlo dojít ke ztrátě chuti a textury, takže je doporučeno ji spotřebovat co nejdříve.

Ideální k delšímu uchování je například polévka z červené čočky s rajčaty, kterou uvařte podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zavařování

Zavařování je skvělým způsobem, jak uchovat hotovou polévku po delší dobu a mít ji k dispozici v případě potřeby. Správné zavařování zajišťuje zachování chuti, textury a bezpečnosti potraviny. Postupujte podle následujících kroků:

Sterilizace sklenic

Před samotným zavařováním je důležité sterilizovat sklenice, do kterých budete polévku zavařovat. Postupujte následovně:

  • Sklenice i víčka nejprve důkladně umyjte teplou vodou a saponátem, případně v myčce.
  • Sklenice umístěte do hrnce a naplňte vodou tak, aby byly sklenice úplně ponořené. Ohřejte vodu v hrnci a přiveďte ji k varu. Nechte sklenice v hrnci vařit po dobu 10-15 minut, aby se sterilizovaly.
  • Víčka můžete sterilizovat ve vařicí vodě po dobu 5 minut.
  • Použijte sterilizační kleštičky na manipulaci se sklenicemi a víčky, abyste minimalizovali riziko kontaminace.
  • Čisté sklenice a víčka nechte na utěrce volně uschnout.

Zavařování polévky

Jakmile máte připravené sterilizované sklenice, můžete přistoupit k samotnému zavařování polévky. Postupujte podle následujících kroků:

  1. Naplňte sterilizované sklenice horkou polévkou, přičemž nechte asi 2,5 cm mezi hrdlem sklenice a obsahem polévky.
  2. Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou, abyste odstranili případné stopy polévky, které by mohly způsobit nedokonalé utěsnění. Zatáhněte víčka na sklenicích pevně, ale ne příliš silně.
  3. Umístěte sklenice do hrnce s vodou nebo zavařovacího hrnce. Přiveďte vodu k varu a mírným varem vařte sklenice po dobu doporučenou pro zavařování polévky. Obvykle se jedná o dobu mezi 30 až 90 minutami, v závislosti na velikosti sklenic a konkrétním receptu.

Chladnutí a skladování

Po dokončení zavařování je důležité zavařenou polévku správně zchladit a skladovat.

  • Po skončení vaření nechte sklenice v zavařovacím hrnci odpočinout po dobu 5-10 minut, abyste minimalizovali riziko prasknutí sklenic kvůli příliš rychlému ochlazení.
  • Poté opatrně vyjměte sklenice z hrnce a umístěte je na rovný povrch pokrytý utěrkou nebo ručníkem. Nechte sklenice úplně vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Po úplném vychladnutí zkontrolujte, zda jsou všechna víčka pevně uzavřená.
  • Sklenice skladujte na chladném a tmavém místě. Optimální teplota pro skladování zavařených potravin je mezi 10 a 21 °C.
  • Doporučuje se spotřebovat zavařenou polévku do 6-12 měsíců od data zavaření. V případě, že se objeví známky zkaženosti (například plíseň, nakyslý zápach nebo pěnivý vzhled), nejezte ji a vyhoďte.

Vyzkoušejte třeba výtečnou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Pro zavařování jsou vhodné jen některé druhy polévek, které během procesu neztratí své senzorické vlastnosti. Jiné polévky naopak obsahují složky, které se při zavařování nemusí dobře uchovávat nebo mohou ztrácet svou chuť a texturu. Zde je seznam polévek, které se obecně nehodí pro zavařování:

  1. Polévky s těstovinami: Těstoviny mají tendenci se během zavařování rozvařovat a ztrácet svou strukturu. Pokud chcete zavařit polévku s těstovinami, je lepší přidat je až při ohřívání zavařené polévky.
  2. Polévky s mlékem nebo smetanou: Mléčné výrobky mají tendenci se při zavařování oddělovat nebo způsobovat zákal. Zavařování může také ovlivnit chuť a texturu mléčných výrobků. Pokud chcete zavařit polévku s mlékem nebo smetanou, je lepší je přidat až při ohřívání zavařené polévky.
  3. Polévky s příliš měkkými druhy zeleniny: Zelenina s vysokým obsahem vody, jako jsou rajčata nebo okurky, může při zavařování příliš změknout a ztratit konzistenci.
  4. Polévky s velmi silnou kořeněnou příchutí: Některé silně kořeněné polévky mohou při zavařování získat ještě intenzivnější chuť, která může být příliš přehnaná a nepříjemná při konzumaci.

Zdroj: napady-navody.cz

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty