Jihomoravská kuchařka

Vaříme beze zbytku: Bramboráky bez brambor ze suchého chleba

Moje hodnocení
3x

Ztvrdlý chléb nevyhazujte, ale proměňte ho ve výborné křupavé placky, po kterých se jen zapráší. Zvlášť, když je doplníte listovým nebo zeleninovým salátem.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Pokud to jde, nalámejte tvrdý chléb na kousky. Případně ho rozmixujte v mixéru typu kutr. Namočte ho do mléka, aby byl ponořený. Cibuli a česnek oloupejte a cibuli nakrájejte najemno.
  2. Jakmile chléb všechno mléko zcela vstřebá, přidejte k němu vejce, mouku, cibuli, prolisovaný česnek, pepř a majoránku. Důkladně promíchejte a podle potřeby přisolte. Pokud by bylo těsto příliš hutné, zřeďte ho trochou vody.
  3. V širším kastrolu rozehřejte alespoň 3cm vrstvu sádla. Naběračkou nabírejte těsto, vlijte ho do rozpáleného tuku, zlehka uhlaďte a smažte zhruba 2 minuty z každé strany dozlatova.
  4. Hotové placky skládejte na papírové utěrky, které vsáknou přebytečný tuk.
PRIMA TIP: Do placek můžete přidat nasekané čerstvé bylinky, zbylé kysané zelí nebo kostičky uzeného masa.

Vyzkoušejte také klasické křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jihomoravská kuchařka

Radek Pálka Jihomoravská kuchařka

Přírodní podmínky a ohraničenost oblasti odedávna určovaly pěstované plodiny a tím i jídelníček a lidové tradice. Zatímco ve městech je překryly vynálezy průmyslové revoluce, na venkově se stále v menší či větší míře drží. Jednou z oáz regionálních tradic je jižní Morava, která vyniká nejen krásnou krajinou, ale lahodnými specialitami s často vtipnými názvy. Šéfkuchař Radek Pálka ve svém putování po jihomoravském kraji ukazuje bohatost zdejší kuchyně i pestrost pokrmů z pár skromných surovin. Už samotné listování vzbuzuje chuť k jídlu. Naštěstí většinu ingrediencí najdete doma nebo koupíte v obchodě a můžete se hned pustit do vaření.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty