Suroviny
- chleba (tvrdý) 400 g
- kravské mléko 200 ml
- cibule 1 ks
- česnek 6 stroužků
- vejce 2 ks
- polohrubá mouka 60 g
- majoránka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sádlo (na smažení)
Postup přípravy
- Pokud to jde, nalámejte tvrdý chléb na kousky. Případně ho rozmixujte v mixéru typu kutr. Namočte ho do mléka, aby byl ponořený. Cibuli a česnek oloupejte a cibuli nakrájejte najemno.
- Jakmile chléb všechno mléko zcela vstřebá, přidejte k němu vejce, mouku, cibuli, prolisovaný česnek, pepř a majoránku. Důkladně promíchejte a podle potřeby přisolte. Pokud by bylo těsto příliš hutné, zřeďte ho trochou vody.
- V širším kastrolu rozehřejte alespoň 3cm vrstvu sádla. Naběračkou nabírejte těsto, vlijte ho do rozpáleného tuku, zlehka uhlaďte a smažte zhruba 2 minuty z každé strany dozlatova.
- Hotové placky skládejte na papírové utěrky, které vsáknou přebytečný tuk.
PRIMA TIP: Do placek můžete přidat nasekané čerstvé bylinky, zbylé kysané zelí nebo kostičky uzeného masa.
Vyzkoušejte také klasické křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka