Zima se hlásí o slovo a s klesajícími teplotami se kolem nás začínají čím dál častěji potulovat různé druhy nachlazení a dalších onemocnění. Říká se, že kdo je připraven, není překvapen. Je tedy možné se nějak připravit a preventivně se chránit před onemocněním? Popřípadě jak můžeme průběh nemoci zrychlit a zmírnit? Autorky Velké polévkové bichle daly dohromady přehled toho, co můžeme pro podporu zdraví a imunity udělat z pohledu stravy.
Jak se bránit bacilům jídlem? Podpořte imunitu pečlivě vybranými pokrmy
“Kvalitní průmyslově nezpracované potraviny by měly být základem jídelníčku pro každého, komu alespoň trochu záleží na správném fungování tělesných schránek v průběhu celého roku. Nicméně ještě významnější roli hraje kvalita jídla ve chvíli, kdy na nás skočí nějaký ten bacil. Věříme, že máme zajímavé tipy na běžně dostupné potraviny, které s bojem proti nemocem dokáží skvěle pomoci. Podpořit imunitu přirozeně stravou opravdu nemusí být nic složitého a zvládnete to velmi jednoduše i doma a vlastně i za pár korun,” vysvětlují Pavlína Mähringová a Veronika Břicháčková, autorky Velké polévkové bichle.
● Vitamin C neboli kde všude ho načerpáme?
O příznivém vlivu vitaminu C na zdraví ví pravděpodobně velká většina z nás. Pomáhá jak preventivně, tak i přímo v boji s infekčními onemocněními. Zároveň pomáhá rychlejšímu průběhu onemocnění, a tedy i rychlejší rekonvalescenci. Vitamin C najdete především v citrusech – pomerančích, citronech, mandarinkách nebo pomelu. Významným zdrojem vitaminu C jsou také červené a žluté papriky, brokolice nebo špenát. Určitě bychom neměli zapomínat na zdroje vitamínu C, které nám na podzim nabízí příroda. Mezi takové patří například rakytník nebo šípky. Připravte si například salát z citrusů nebo třeba jednoduchý salát z čerstvé brokolice, špenátu a další zeleniny – bude krásně křupavý, a hlavně z něj vytěžíte maximum vitaminů takto za čerstva.
Vitamin C obsahuje mnoho druhů ovoce a zeleniny Zdroj: iStock
● Báječný a přírodně antibiotický česnek
Díky sloučenině allicin, kterou obsahuje, je česnek přírodní antibiotikum a antivirotikum v jednom. Skvěle poslouží nejen preventivně, ale i v případě, kdy nás trápí například nějaké průjmové onemocnění. Šťáva z česneku s troškou řepné šťávy dokáže uklidnit rozbouřený žaludek a střeva. Tento malý silně aromatický zázrak také zmírňuje projevy chřipky. Česneková polévka s čerstvě lisovaným česnekem nebo pomazánka jsou skvělým způsobem, jak podpořit proces uzdravování. Nebojte se ho naplno a za čerstva zapojit i do omáček, salátových zálivek nebo těstovin.
Výborně také poslouží při respiračních onemocněních – obklad z tvarohu a česnekové šťávy, který dáme na nemocné průdušky, báječně uleví od kašle.
2–3 stroužky česneku denně jsou značka ideál. Nicméně všeho s mírou a ideálně by jeho množství denně nemělo překročit více než 7 stroužků.
Vyzkoušejte recept na poctivou česnečku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá domácí česnečka s bramborem
● Fermentované potraviny
Jednoduše řečeno si fermentaci neboli kvašení můžeme představit jako přeměnu složitějších nutričních látek na jednodušší, které jsou daleko lépe stravitelné a šetří náš trávicí systém. Fermentované potraviny mají daleko větší obsah enzymů, vitamínů (B a C) a hlavně jsou skvělým zdrojem probiotik za pár kaček, a to s nevyčíslitelnými benefity. Jen ve zkratce – podporují obranyschopnost organismu především v trávicím a dýchacím systému.
Mezi fermentované potraviny patří například kysané zelí, kimchi, kefír nebo jogurty s živými kulturami, a to především nízkotučné jogurty. Tím, že do svého jídelníčku zařadíme právě tyto potraviny, velmi příznivě podpoříme funkci našeho zažívacího traktu. Fermentované potraviny snižují růst škodlivých bakterií a snižují riziko infekcí. Možná překvapivě, ale výborně také pomáhají při doléčení průjmů a jiných střevních obtíží. Mezi fermentované potraviny ale můžeme zařadit i tempeh, sójovou omáčku, miso, dobré kváskové pečivo, ale i kombuchu či kefír z tibi krystalů.
● Zázvor
Zázvor je dalším bojovníkem, který působí protizánětlivě a protivirově. Uleví od chřipky, rýmy nebo od bolestí a krásně prohřeje tělo. Zázvor navíc obsahuje zinek, hořčík a chrom, které podporují krevní oběh a chrání před horečkou, zimnicí a nadměrným pocením. Zlepšuje také vstřebávání esenciálních živin pro tělo a napomáhá trávení. Nejjednodušším způsobem, jak do sebe dostat vše dobré, je příprava zázvorového čaje. Jak z něj ale vytěžit maximum? Zázvor neloupejte. Stačí ho nakrájet na tenké plátky, popřípadě nastrouhat. Zalijte ho horkou vodou (alespoň 60 °C), nemusí vařit, a nechte ho louhovat alespoň 30 minut. Ideální je tedy připravit konvičku čaje a do ní postupně dolévat teplou vodu a čaj přes sítko cedit do hrníčku. Nezapomeňte na med, o kterém se dočtete níže.
● Med
Teplý čaj s medem pravděpodobně používá většina z nás jakožto osvědčenou klasiku při nachlazení. Čím se o to med zasloužil a k čemu všemu se ještě hodí? Bezvadně podporuje imunitní systém a má také protizánětlivé účinky – ulevuje od bolestí v krku a zmírňuje zažívací problémy. Při vnějším použití (aplikací na kůži) podporuje hojení ran a pomáhá hydrataci suché kůže.
Med nemá rád dlouhotrvající teplo. Ztrácí tak na své síle. Není tedy vhodné ho ohřívat v mikrovlnce. Když jej ale dáte do připraveného a již lehce zchladlého čaje, kde teplota nápoje stále klesá, nemusíte se obávat toho, že by se med znehodnotil. S jeho množstvím buďte opatrní, protože i přes celou řadu jeho zdravotních benefitů je to stále ještě také přírodní sladidlo, jehož přílišné množství nám neprospěje.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Med v horkém čaji ztrácí vitamíny a další mýty o medu
Vyzkoušejte vepřovou krkovici pečenou na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pečená krkovice na medu a hořčici
● Koření a bylinky – skvělí spojenci v boji proti nemocem
Kurkuma, oregano, fenykl, máta nebo třeba tymián jsou skvělými pomocníky při boji s bacily. A to je jen stručný výběr základních bylinek a koření, které velmi jednoduše seženete v obchodech ať už čerstvé, sušené nebo v podobě připravených čajů.
Například takový tymián - je to skvělý pomocník při léčbě respiračních onemocnění, který dokáže urychlit i průběh chřipky. Využijete ho ať už jako čerstvé koření v pokrmech, sušený na čaj nebo v podobě tymiánového oleje či masti.
Máme pro vás také jedno možná netradiční doporučení v podobě bylinky tulsi neboli bazalky posvátné. Má antivirové, protizánětlivé, antioxidační a antibakteriální účinky a také skvěle podporuje imunitu. Nejčastěji se s ní setkáte v podobě lahodného čaje.
● Dostatek tekutin
Posledním, ale vlastně jedním z nejdůležitějších tipů, jak bojovat proti nemocem, je neustále omílaný pitný režim. Ač se to může zdát jako banalita, je pravdou, že tekutiny pomáhají pročišťovat organizmus, a především nás zbavují toxinů, které se drží na sliznicích.
Zdroj: vicnezkucharka.cz
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH