Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Známé i méně známé druhy těstovin – ponořte se do říše rozmanitých tvarů, barev a chutí

Známé i méně známé druhy těstovin

Známé i méně známé druhy těstovin Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít

Známé i méně známé druhy těstovin Zdroj: Thinkstock

Těstoviny (italsky pasta) pocházejí z Itálie a jsou pro ni typické, ale i u nás se těší velké oblibě a pochutnat si na nich můžeme nejen doma či v italských pizzeriích, ale i v obyčejných restauracích. Těstoviny nejsou jen klasická kolínka a špagety, mají plno rozličných tvarů, barev a druhů.

Pojďme si některé druhy této oblíbené suroviny představit a už nikdy netápejme v jídelním lístku, co vlastně ty složité názvy znamenají.

Jak se těstoviny dělí?

Základní a dobře známé rozdělení je na vaječné a bezvaječné těstoviny. Dále se dělí podle způsobu použití – na plněné, neplněné, polévkové, přílohové. Mohou být připraveny z mouky, rýžové mouky nebo tvrdé pšenice (semoliny). Můžou být barevné (zelené – barvené špenátem, červené – barvené rajčatovou šťávou, oranžové barvené karotkou, dožluta obarvené kurkumou, dočerna zbarvené olihní či sépiovým inkoustem) nebo nebarevné. Rozdíl je také, jestli se jedná o těstoviny jen barevné nebo ochucené, které obsahují skutečné suroviny a ne jen barviva, která sice lahodí oku, ale na chuti se neodrazí. Také se dělí na krátké, středně dlouhé a dlouhé. Těstoviny nemusí být jen z pšeničné bílé mouky, existují i celozrnné, ječné, žitné nebo špaldové. K dostání jsou i bezlepkové těstoviny z pohankové mouky pro alergiky, kde ale počítejte s vyšší cenou.

Věděli jste, že existuje 300 druhů těstovin a jejich až neuvěřitelných 700 různých tvarů?

Prima tip: Sušené těstoviny by se neměly skladovat společně s aromatickými potravinami, můžou totiž přejímat jejich pachy.

Těstoviny se v kuchyni neztratí

Těstoviny dobře fungují jako příloha, ale především jako hlavní jídlo. Jako příloha jsou dobré třeba k masu s tmavou omáčkou – například rajskou, kde mohou vhodně nahradit knedlíky. Naprosto jednoduchou klasikou nejen studentských domácností, kterou ochutnal snad každý, jsou špagety s kečupem a se sýrem, ale z těstovin se dá vytvořit plno zajímavějších a chuťově atraktivnějších jídel. Výborné jsou s mletým masem a rajčaty nebo se smetanovo-sýrovými omáčkami. Uplatní se i ve studené kuchyni, v létě si z nich můžeme připravit lehký zdravý těstovinový salát se zeleninou. Můžeme je i zapékat například s uzeným masem. Vhodné je taktéž přidat těstoviny (nudle) do polévek, například do masového vývaru, vývar je tak vydatnější. Těstoviny zasytí, a přitom po nich není těžko, a podílejí se na vyváženém a zdravém jídelníčku.

Dobrou zprávou je, že na rozdíl od jiných potravin těstoviny neztrácejí vařením živiny.

Prima tip: Při vaření je dobré přidat do osolené vody kapku oleje a po uvaření těstoviny propláchnout vlažnou vodou, aby se nelepily.

Druhy těstovin – není to žádná věda

Penne – krátké zkosené rourky, hodí se především k hustějším omáčkám – sýrovým nebo smetanovým

Tortellini – těstoviny ve tvaru prstýnku plněné masem, špenátem nebo sýrem

Orecchiette – tyto těstoviny si nespletete, tvarem připomínají skořápky ořechů

Lasagne – lisované těstoviny ve tvaru obdélníků, výborné jsou špenátové nebo s mletým masem

Farfalle – jedná se o těstoviny ve tvaru motýlků či mašliček, hodí se především k omáčkám

Fettuccine – těstoviny vhodné hlavně k sýrovým a smetanovým omáčkám, vzhledem připomínají pásky

Spaghetti – dlouhé tenké provázky, podávají se většinou s rajčatovými omáčkami nebo kečupem

Fusilli – těstoviny vřetenovitého tvaru, hodí se především do salátů a k masovým omáčkám

Ravioli – jedná se o plněné těstoviny, náplň může být různá

Maccheroni – těstoviny podobné špagetám, jen jsou silnější a uvnitř duté

Canelloni – závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi. Jsou ve tvaru dutého válečku, které se plní většinou sýrem, ricottou, špenátem nebo mletým masem a zapékají v troubě s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou.

Pappardelle – do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle.

Gnocchi – noky, většinou vyráběné z bramborového těsta

Taglitelle – široké nudle

Autor: Dana Špatenková

Recepty

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem - snadný recept na výtečné těstoviny

15
Recepty

Těstoviny s tuňákem a cuketou

4
Recepty

Gnocchi krok za krokem

3

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Plněné kuřecí prso s letním salátem a bramborovými chipsy

Prostřeno!

Prostřeno: Chlebem zahuštěná kmínka s bramborem a klobásou

Prostřeno!

Prostřeno: Tatarák z červené řepy s ovčím sýrem a pečenou bagetkou s bylinkovým máslem

Prostřeno!

Prostřeno: Palačinkosi

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Soutěžící

Marie Trávníčková

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Novinky

Foodblog roku se konal už podesáté a vyhlásil překvapivé vítěze. Objevte s námi novou inspiraci

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Babiš se obul do Rakušana: Jste organizovaný zločin. Ministr mu to vrátil srovnáním s mafií Ukrajinský voják na frontě: Plat 74 tisíc, kontrakt až do konce války a jen 10 dní volna USA ženou k soudu Amazon. Tvrdí, že firma zneužívá svou pozici a nutí platit za zboží více

prima-zeny

Bydlení Daniely Písařovicové. Než se stala paní Brzobohatou, zařizovala byt sama Lunární kalendář na 39. týden: Přicházející úplněk může vyvolávat napětí a neklid Žiju se ženou, přiznala farářka Martina Viktorie Kopecká. Už nechce nic předstírat

prima-zoom

Jak Vikingové přišli o Anglii? Sluneční soustavu může ovlivňovat Planeta X. Záhadné těleso je spojováno s velkým třeskem Létající noční můra ponorek má torpéda i hlubinné bomby. Podívejte se na ni v akci

prima-fresh

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou Foodblog roku se konal už podesáté a vyhlásil překvapivé vítěze. Objevte s námi novou inspiraci

prima-cool

Barevnej podzim na Prima COOL! RECENZE: Nejlepší sci-fi dekády? Haha, Stvořitel vypadá nádherně, ale je hloupý, až to bolí Manželka Bruce Willise přinesla smutnou zprávu o jeho aktuálním zdravotním stavu

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

Kazma peníze těžce nemocnému chlapci zatím nedá. Existuje vůbec ten milion, ptají se lidé Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem Zpěvačka Tereza Kerndlová je těhotná, začali spekulovat její fanoušci

prima-living

Nejkrásnější podzimní dekorace vytvoříte z mochyně: Věnec, kytice i světelný řetěz Katy Perry a Orlando Bloom jdou k soudu kvůli bydlení. Bojují o dům za 300 milionů Styl japandi potěší všechny milovníky skandinávského designu a japonského minimalismu

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.