Těstoviny (italsky pasta) pocházejí z Itálie a jsou pro ni typické, ale i u nás se těší velké oblibě a pochutnat si na nich můžeme nejen doma či v italských pizzeriích, ale i v obyčejných restauracích. Těstoviny nejsou jen klasická kolínka a špagety, mají plno rozličných tvarů, barev a druhů.
Známé i méně známé druhy těstovin – ponořte se do říše rozmanitých tvarů, barev a chutí
Pojďme si některé druhy této oblíbené suroviny představit a už nikdy netápejme v jídelním lístku, co vlastně ty složité názvy znamenají.
Jak se těstoviny dělí?
Základní a dobře známé rozdělení je na vaječné a bezvaječné těstoviny. Dále se dělí podle způsobu použití – na plněné, neplněné, polévkové, přílohové. Mohou být připraveny z mouky, rýžové mouky nebo tvrdé pšenice (semoliny). Můžou být barevné (zelené – barvené špenátem, červené – barvené rajčatovou šťávou, oranžové barvené karotkou, dožluta obarvené kurkumou, dočerna zbarvené olihní či sépiovým inkoustem) nebo nebarevné. Rozdíl je také, jestli se jedná o těstoviny jen barevné nebo ochucené, které obsahují skutečné suroviny a ne jen barviva, která sice lahodí oku, ale na chuti se neodrazí. Také se dělí na krátké, středně dlouhé a dlouhé. Těstoviny nemusí být jen z pšeničné bílé mouky, existují i celozrnné, ječné, žitné nebo špaldové. K dostání jsou i bezlepkové těstoviny z pohankové mouky pro alergiky, kde ale počítejte s vyšší cenou.
Věděli jste, že existuje 300 druhů těstovin a jejich až neuvěřitelných 700 různých tvarů?
Prima tip: Sušené těstoviny by se neměly skladovat společně s aromatickými potravinami, můžou totiž přejímat jejich pachy.
Těstoviny se v kuchyni neztratí
Těstoviny dobře fungují jako příloha, ale především jako hlavní jídlo. Jako příloha jsou dobré třeba k masu s tmavou omáčkou – například rajskou, kde mohou vhodně nahradit knedlíky. Naprosto jednoduchou klasikou nejen studentských domácností, kterou ochutnal snad každý, jsou špagety s kečupem a se sýrem, ale z těstovin se dá vytvořit plno zajímavějších a chuťově atraktivnějších jídel. Výborné jsou s mletým masem a rajčaty nebo se smetanovo-sýrovými omáčkami. Uplatní se i ve studené kuchyni, v létě si z nich můžeme připravit lehký zdravý těstovinový salát se zeleninou. Můžeme je i zapékat například s uzeným masem. Vhodné je taktéž přidat těstoviny (nudle) do polévek, například do masového vývaru, vývar je tak vydatnější. Těstoviny zasytí, a přitom po nich není těžko, a podílejí se na vyváženém a zdravém jídelníčku.
Dobrou zprávou je, že na rozdíl od jiných potravin těstoviny neztrácejí vařením živiny.
Prima tip: Při vaření je dobré přidat do osolené vody kapku oleje a po uvaření těstoviny propláchnout vlažnou vodou, aby se nelepily.
Druhy těstovin – není to žádná věda
Penne – krátké zkosené rourky, hodí se především k hustějším omáčkám – sýrovým nebo smetanovým
Tortellini – těstoviny ve tvaru prstýnku plněné masem, špenátem nebo sýrem
Orecchiette – tyto těstoviny si nespletete, tvarem připomínají skořápky ořechů
Lasagne – lisované těstoviny ve tvaru obdélníků, výborné jsou špenátové nebo s mletým masem
Farfalle – jedná se o těstoviny ve tvaru motýlků či mašliček, hodí se především k omáčkám
Fettuccine – těstoviny vhodné hlavně k sýrovým a smetanovým omáčkám, vzhledem připomínají pásky
Spaghetti – dlouhé tenké provázky, podávají se většinou s rajčatovými omáčkami nebo kečupem
Fusilli – těstoviny vřetenovitého tvaru, hodí se především do salátů a k masovým omáčkám
Ravioli – jedná se o plněné těstoviny, náplň může být různá
Maccheroni – těstoviny podobné špagetám, jen jsou silnější a uvnitř duté
Canelloni – závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi. Jsou ve tvaru dutého válečku, které se plní většinou sýrem, ricottou, špenátem nebo mletým masem a zapékají v troubě s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou.
Pappardelle – do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle.
Gnocchi – noky, většinou vyráběné z bramborového těsta
Taglitelle – široké nudle
Autor: Dana Špatenková