Suroviny
- brambory (moučné) 1 kg
- mouka (prosátá + trochu na pomoučení) 1 hrnek
- sůl 1 špetka
- vejce (rozšlehané) 2 ks
- strouhaný parmazán 1/2 hrnku
K podávání
- pesto (ze sušených rajčat)
- strouhaný parmazán
- majoránka (čerstvá)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C. Na pekáč dejte celé brambory ve slupce. Pečte, dokud nebudou měkké. Pak je nechte trochu vychladnout.
- Brambory rozřízněte na poloviny, dužinu vydlabejte a v míse z ní vytvořte hladkou hmotu. Uprostřed kaše udělejte hluboký důlek a do něj dejte mouku, sůl a parmezán. Hněťte vše dohromady, dokud nemáte hladké a měkké těsto.
- Rozdělte těsto na 4 díly. Na pomoučené ploše vyválejte z každého dílu váleček 2 cm v průměru. Každý váleček nakrájejte na 3cm dílky.
- Hroty vidličky udělejte na každý nok vroubky a odložte je na pomoučenou plochu. Osolenou vodu ve velkém hrnci přiveďte k varu a nasypte do ní gnocchi. Uvařené jsou, když vyplavou na hladinu.
- Gnocchi vyndejte děrovanou lžící nebo naběračkou a dejte stranou.
- Vmíchejte pesto, parmezán a posypte majoránkou.