Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Želatina aneb Vidíte, co jíte

Želatina aneb vidíte, co jíte

Želatina aneb vidíte, co jíte Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít

Želatina aneb vidíte, co jíte Zdroj: Thinkstock

Máte rádi ovocné dorty zalité želatinou nebo zeleninové pochoutky v aspiku? Dnes se dozvíte, z čeho je tohle všechno vlastně vyrobené.

Většina z nás zná zabijačkovou tlačenku plněnou různými částmi vepřového masa. Právě vývar z vepřových kůží je ten spojující prvek, který po vychladnutí a ztuhnutí drží žádaný tvar pochutiny. V jakém případě ale mluvíme o želatině a kdy zase o aspiku?

Želatina je produkt získaný jednoduchou hydrolýzou ze zvířecích tkání.

Aspik je rosol připravený z vyčištěného vývaru mas nebo vepřových kůží.

Jelikož je příprava čirého aspiku poměrně pracná a zdlouhavá, používá se v kuchyni stále častěji průmyslově vyrobená želatina (ve formě prášku nebo plátků).

Tvorba želé

Nejdůležitější vlastností želatiny je její schopnost vytvářet po rozpuštění a následném zchlazení želé. K tuhnutí želatinového roztoku dochází velmi pozvolna a nastává při teplotě pod 25 stupňů. Při vložení teplého želatinového roztoku do chladničky se tento proces urychlí.

Využití želatiny

V běžné domácí přípravě: sulc, želé – dezerty, tlačenka, krémy.

V potravinářském průmyslu: šunkové aspiky, rybí aspiky, želatinové bonbony, marshmallows, zahušťovadla do nízkotučných výrobků.

Želatinové hydrolyzáty: doplněk stravy, pomáhá k obnovování kloubních mazů a působí preventivně při artróze a osteoporóze.

Plátková želatina: pro využití v kuchyni při přípravě pokrmů.

Instantní želatina: prášková forma želatiny, velmi rozšířená a pohodlná.

Recepty

Želé z krvavého grapefruitu a vodky s malinami

5

Čerstvé ovoce v želatině

Používáme slazenou, nejlépe ochucenou práškovou želatinu. Oblíbená je jahodová příchuť s červenou barvou nebo žlutá s citronovou příchutí.

Suroviny:

Balíček ochucené želatiny, ovoce dle chuti (nejlépe se hodí sezónní čerstvé ovoce, důkladně očištěné, zbavené stopek, jádřinců a pecek).

Postup: Želatinu rozpustíme dle návodu, nakrájené ovoce poklademe na dno misek. Želatinu nalijeme na ovoce tak, aby bylo zcela zakryté – zabráníme tak přístupu vzduchu a prodloužíme trvanlivost ovocného dezertu až na několik dní.

Zelenina v aspiku

Chutná varianta zeleninového jídla, často lépe akceptovaná dětmi. Pestré barevné složení navíc vypadá velmi přitažlivě. Nejčastěji používanou zeleninou je mrkev (nakrájená na kostky), hrášek, kukuřice, červená paprika, květák (rozebraný na malé růžičky), brokolice, žampiony, vařená vejce. Všechnu zeleninu, kromě nakládané, je třeba mírně povařit nebo osmahnout.

Postup: Zeleninovým vývarem (ochuceným novým kořením, octem, solí a pepřem) zalijeme neochucenou práškovou želatinu. Zeleninu naskládáme v barevně kontrastním provedení spolu s plátky natvrdo uvařených vajec. Všechny části zeleniny zalijeme tak, aby byly celé ponořeny v želatině. Při použití formy ve tvaru "srnčího hřbetu" získáme po vyklopení efektní tvar, který jednoduše krájíme na jednotlivé porce.

Zeleninovou variantu aspiku můžeme doplnit i libovým kuřecím masem předem povařeným a nakrájeným na kousky.

Recepty

Květinový sulc

2

Zejména slazené varianty práškové želatiny nabízejí celou škálu vynikajících ovocných dezertů a moučníků. Při použití dortové formy můžeme želatinou zalít ovoce poskládané na dortovém korpusu. Vyčnívající kusy ovoce (často jen rozebrané na dílky, např. mandarinek, pomeranče nebo celé bobule hroznového vína) se dají potírat nebo dle možností před umístěním na korpus ponořit do částečně vychladlé želatiny. Zabráníme tak jejich osychání a lesklý želatinový povrch zdůrazní čerstvost ovoce.

Na co si dát pozor!

Vždy zpracováváme želatinu dle návodu! Dodržení přesných poměrů tekutin a teplot nám zaručí očekávaný výsledek. Je možné množství tekutiny mírně zmenšit a posílit tak „tuhost“ želé, ale v opačném případě (větší množství tekutiny) riskujeme správný výsledek a znehodnocení ostatních potravin.

Recepty

Domácí huspenina (sulc)

15

A jak to mají vegetariáni?

Je asi jasné, že pravý vegetarián si zeleninu v aspiku jen tak nedá. Existuje ale produkt jménem agar, který je želatině hodně podobný. Vyrábí se z některých druhů mořských řas a v kuchyni se dá hojně využít! Co do konzistence je pevnější a tuhne i za pokojové teploty.

Autor: Alžběta Krchová

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky dorty aspik ovoce v želatině želatina zelenina v aspiku

Návrhy pro vás

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Recepty

Zeleninová čalamáda s václavkami

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Banánové lívanečky s krémem ze šlehačky a mascarpone, zdobené lesním ovocem

Prostřeno!

Prostřeno: Křepelky pečené na demi glace a červeném víně s divokým kořením s bramborovou kaší se smaženou cibulkou

Prostřeno!

Prostřeno: Kuřecí krémová polévka

Prostřeno!

Prostřeno: Domácí houstičky s grilovaným vepřovým a remuládou z limetky, slané sojové omáčky, koriandru, česneku a majonézy

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Soutěžící

Tomáš Mezník

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Poznejte tajemství korejských rýžových rolek kimbap. Ideální jídlo do krabičky hraje barvami i chutěmi

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Recepty

Meruňkový koláč s křupavou drobenkou s pekanovými ořechy

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Home & Decor

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Grilování
19

Plněné grilované žampiony se slaninou, modrým sýrem a zeleninovým salátem s kuskusem

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Recepty

Gobova juha – slovinská houbová polévka z hříbků

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Pečivo

Poklady německé kuchyně: Bramborový chleba

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Rusové nás zabíjeli na každém metru. Ukrajinský voják líčí těžké ztráty při tažení na Bachmut Exkluzivní průzkum: V Česku panuje historická nespokojenost lidí se směřováním země Střelba v Uherském Hradišti kvůli parkování? Svědci popsali detaily, postřelený leží na JIP

prima-zeny

Tiktokerka Anna Dvořáková by chtěla domů sluhu. Na kolegu prozradila, že v zákulisí štěká Albert konečně zaskóruje! Vyhlášený sukničkář se ale do Kristýny zamiloval Sandra Nováková si pochvaluje mateřskou výhodu. Ze syna Mikuláše jí vyrostl kolega

prima-zoom

Jak se bojovalo o Šluknovský výběžek? Král gangsterů opouštěl Alcatraz s mentální kapacitou dítěte. Většinu života ho trápila děsivá choroba Zabijácký rosomák usmrtí i ledního medvěda. Podívejte se, jak nahání celou medvědí rodinu

prima-fresh

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

prima-cool

Jak to vypadá s Rambem 6? Nejlepší Star Wars od Disneyho měly premiéru přesně před rokem. Bohužel je skoro nikdo neviděl 5 nejlepších akčních sci-fi, které jste možná neviděli

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Playmate a pictorialy říjnového vydání Thermes Marins de Saint Malo: Trendy na TikToku se mění, touha po kvalitní péči zůstává

lajk

Jaromír Soukup jen zírá, jak si Agáta užívá s Dopitou. Ten je u ní jako doma Výsměch a totální ponížení? Kráska tvrdí, že Muradov ke své Sabině shání bokovky Jak vypadá kočka z Pobřežní hlídky dnes? Proti času nemůže bojovat žádná kráska

prima-living

Fotbalová legenda Jozef Chovanec prodává nádherný dům za 35 milionů korun Botník o velikosti panelákového bytu a pět koupelen. Elton John prodává obří apartmán Strmělky mlženka a anýzka jsou výtečné podzimní houby. Jedna je skvělá v octě, druhá v čokoládě

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.