Člověk utrhl jablko ze zakázaného stromu v Rajské zahradě... A jablko se stalo součástí symbolů královské moci... Tak dlouho doprovázejí tyto plody člověka v jeho historii.
Jablečná hitparáda začíná!
Jabloň je listnatý strom, který se vyskytuje v mírném pásmu severní polokoule. Člověk vyšlechtil desítky odrůd, které lze rozdělit na tři základní skupiny: odrůdy letní, podzimní a zimní.
Léčivé účinky jablek
Díky obsahu vitamínu C, antioxidantů a vlákniny jablka:
– posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh.
– snižují krevní tlak, hladinu krevního tuku a hladinu cholesterolu
– upravují hladinu cukru v krvi
– posilují dásně
– čistí střeva
Zpracování jablek
I když jsou v dnešní době jablka v nabídce obchodníků celý rok, podzimní sběr jablek přece jen určuje jistou sezonnost ve zpracování.
1) Přímé konzumování
Nejideálnější způsob využití blahodárných účinků jablek. Známá poučka „jedno jablko denně“ reálně vystihuje prospěšnost čerstvých jablek pro lidský organismus.
2) Sušená jablka
Známé „křížaly“ dnes opět nacházejí své příznivce. Sušením při teplotách pod 48 stupňů se uchová nejvíce vitamínů, minerálů a bílkovin. V plodech se sušením koncentrují ovocné cukry, čímž se zabrání vývoji nepříznivých mikroorganismů. Sušená jablka – křížaly – můžeme jíst i po namočení do vlažné vody a použít je při pečení i vaření. Jsou také skvělou náhražkou při nepřekonatelné chuti na „něco sladkého“.
3) Jablečná šťáva – jablečný mošt
Vyrábí se lisováním rozemletých jablek. Pro uchování je možné šťávu konzervovat vyšší teplotou. Nefiltrovaná 100% jablečná šťáva bez přidání cukru nebo jiných ochucovadel se nazývá mošt.
Podmínky a ceny lisování ovocných plodů najdete ve vaší nejbližší moštárně. Obecně počítejte s výtěžností: 1 kg jablek = cca 0, 6 l jablečného moštu.
Prima tipy:
Jablečné marmelády a džemy se často kombinují s jiným ovocem a tvoří jejich ovocný základ.
Jablečný čaj ze sušených jablek chutná výborně se skořicí nebo šípky.
Uskladnění jablek
Dlouhodoběji uskladňujeme zimní odrůdy jablek. Sklep chránící proti promrznutí, ale současně větraný je tradiční a ideální prostor. Vhodná teplota je 2–8 stupňů a relativní vlhkost vzduchu 90 %. V dnešní době může nouzově tyto podmínky splňovat i starší nepoužívaná garáž.
Trhejte a zpracovávejte zakázané ovoce! Foto: Thinkstock
Autor: Alžběta Krchová