Cuketa je podlouhlá oválná zelenina lehce podobná okurce. Cuketa neboli tykev obecná je velmi dietní zelenina s minimem kalorií, což je dáno vysokým obsahem vody – až 90 % cukety tvoří právě voda.
Cuketa – mexická kráska plná vitamínů
Chcete-li zhubnout a pročistit organismus, cuketa je ta pravá volba. Cuketa se u nás zabydlela poměrně nedávno (pochází až z dalekého Mexika), ale kvůli svému univerzálnímu využití se těší v letních měsících velké oblibě.
Skladovaní a rady při nákupu
Cuketa je v sezoně, která trvá od června do září až října, běžně k dostání ve všech supermarketech a na farmářských trzích. Dobré je kupovat spíše menší až střední cukety (v délce okolo dvaceti centimetrů), mají největší obsah zdraví prospěšných látek a vitamínu ve slupce, kterou většinou při jejich kuchyňských úpravách není nutno loupat.
Cuketa může dorůstat až do váhy několika kil, ale čím větší cuketa, tím větší obsah zrníček, které se u větších a obřích cuket nedají konzumovat. Samozřejmostí je při nákupu cuketu prohlédnout, zda není někde porušená, otlučená nebo příliš měkká. Cukety jsou většinou k dostání v zelené formě podobné okurce, ale existují i cukety žluté nebo cukety kulaté, které nejsou příliš časté. Cuketu skladujeme na chladném a především suchém místě, jinak by nám mohla začít hnít. Při správném skladování vydrží cuketa i několik týdnů.
Cuketa – domácí lékař
Cuketa obsahuje řadu vitamínů (vitamíny skupiny B, provitamín A, vitamín E), kyselinu listovou) a stopových prvků (především hořčík, ale i vápník, železo nebo zinek). Cuketa prospívá především našim střevům, pozitivně působí na střevní sliznici, zvyšuje peristaltiku střev, čímž pomáhá proti zácpě – působí až lehce projímavě. Prospívá i srdci (je účinná při boji s vysokým krevním tlakem díky draslíku, který obsahuje) nebo ledvinám a pomáhá dokonce i při léčbě revmatismu, dny nebo cukrovky.
Prima tip: Pěstujete-li si cuketu na zahrádce, sklízejte plody průběžně a nenechávejte je narůst do příliš velkých rozměrů, rostlina vám bude lépe plodit, protože nebude muset vynakládat energii do tvorby zrníček (semen). Navíc je mladá cuketa nepoměrně chutnější než velké přezrálé plody.
Vaříme s cuketou
Cuketa má v kuchyni velmi univerzální využití. Dá se dusit, smažit, zapékat, péct i grilovat či zavařovat. Klasikou je cuketa smažená v trojobalu. Před obalováním je vhodné cuketu oloupat, zvláště jedná-li se o cuketu větších rozměrů. Cuketa je velmi chuťově nevýrazná, ba nemá skoro žádnou chuť, proto je dobré ji vždy vhodně okořenit či osolit.
Cuketu můžeme také vydlabat a naplnit mletým masem a dát zapéct. K tomu se právě skvěle hodí kulatá cuketa, ale naplnit a zapéct jdou samozřejmě i ty klasické podlouhlé. Ke konci pečení, můžeme navrch přidat plátek sýra. S cuketou se dá připravit řada bezmasých jídel nebo dobře poslouží jako příloha. Kdo nemá rád složité vaření, může jednoduše jen nakrájet cuketu a brambory na plátky, dát na plech s trochou másla, upéct v troubě a ke konci pečení dát na kolečka cukety plátek sýra a podávat třeba s tatarskou omáčkou.
Z cukety se dají připravit i cuketové bramboráky, které mají stejné složení jako klasické bramboráky jen místo brambor použijeme cuketu (vhodné je k cuketě přidat i trochu brambor, kvůli lepší konzistenci). Tyto bramboráky mají jemnou, lehce nasládlou chuť.
Mladé cukety se uplatní i při přípravě letních zeleninových salátů, dají se totiž konzumovat syrové. Hitem poslední doby je raw neboli syrová strava a právě cukety jsou v ní velmi podstatné. Díky své neutrální chuti se z ní dělají „špagety“, které se kombinují s chuťově výraznými omáčkami.
Cuketa dobře ladí s rajčaty, může se proto přidat třeba i do leča nebo připravit na pánvi jen s rajčaty. Cuketu můžeme také použít jako surovinu k přípravě slaných, ale i sladkých moučníků. Z cukety lze připravit taktéž chutné polévky či pomazánky.
Ve středomořské kuchyni jsou také velmi oblíbené cuketové květy, které se jedí smažené v těstíčku nebo se plní různými náplněmi, v Itálii třeba ochucenou ricottou, v Řecku rýží.
Autor: Dana Špatenková