Suroviny
- slunečnicový olej 1 hrnek
- lilek (malé) 3 ks
- olivový olej 3 lžíce
- cuketa 400 g
- červené chilli papričky 2 ks
- česnek 2 stroužky
- loupaná rajčata (celá z plechovky) 800 g
- bazalka (lístky) 1 hrst
- ricotta 200 g
- sýr pecorino 150 g
- špagety 400 g
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Slunečnicový olej rozehřejte ve velké pánvi a natenko nakrájený lilek smažte, dokud nezhnědne. Vyndejte ho na papírovou kuchyňskou utěrku a poplácáváním důkladně osušte. Rozpalte znovu olej a restujte v něm cukety nakrájené na malé kousky, na mírném ohni a zakryté. Vyndejte je a dejte stranou.
- Je-li potřeba, přidejte do pánve 15 ml olivového oleje a pár vteřin na něm opatrně opékejte chilli papričky a najemno nakrájený česnek. Potom přidejte rajčata a na mírném ohni přikryté vařte 10 minut. Vmíchejte uvařené cukety a opečené lilky a vařte dalších 5 minut. Přidejte bazalku a vařte další 3 minuty.
- Vypněte sporák, rychle vmíchejte polovinu ricotty a nastrouhané pecorino, dokud se vše nespojí. Uveďte do varu vodu a uvařte špagety „al dente“.
- Smíchejte těstoviny s omáčkou, je-li potřeba, přidejte trochu vody, ve které se vařily těstoviny, aby se trochu omáčka zředila. Dochuťte solí a pepřem, posypte zbytkem sýra a postříkejte extra panenským olivovým olejem.