Suroviny
- hladká mouka 250 g
- máslo 120 g
- sůl 1/2 lžičky
- citronová šťáva 1 lžička
- vejce 1 ks
- voda (studená) 50 ml
- žloutek (na potření těsta)
Náplň
- ricotta 250 g
- strouhaný parmazán 60 g
- cuketa 1 ks
- čerstvě namletý pepř
- sůl
- česnek 1 stroužek
- pistácie (nasekané) 1 hrstka
Postup přípravy
- Do velké mísy nasypte mouku a sůl. Přidejte na kostky nakrájené máslo. Máslo postupně do mouky zapracujte.
- Přidejte celé vejce, citronovou šťávu a postupně přilévejte vodu a vše pak zpracujte do hladkého těsta. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte ho asi na půl hodinky v lednice odpočinout.
- Ve volné chvíli si udělejte náplň. Smíchejte ricottu s parmezánem, směs osolte a opepřete a přidejte nastrouhaný česnek.
- Těsto rozdělte na dva díly a pomocí válečku ho vyválejte na dva stejné kruhy. Kruhy přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Do středu těsta nandejte hotovou sýrovou směs, navrch poklaďte nakrájenou cuketu a opatrně okraje těsta zaviňte. Nakonec střed koláče posypte pistáciemi.
- Okraje těsta potřete žloutkem a koláče v rozehřáté troubě na 190 °C pečte asi 45 minut.