Suroviny
- cuketa (menší) 6 ks
- penne 500 g
- žloutek 4 ks
- šlehačka 100 ml
- strouhaný parmazán 2 plné hrstě
- olivový olej
- pancetta (nebo slanina) 12 silnějších plátků
- tymián 6 snítek
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci dejte vařit těstoviny v osolené vodě tak, aby byly al dente, tedy na skus.
- Mezitím rozkrojte cukety podélně napůl, pokud jsou větší tak na čtvrtiny. Odstraňte vnitřní části se semínky a cukety nakrájejte šikmo na půlkolečka. Měly by mít zhruba stejnou velikost a tvar jako penne.
- Do mísy dejte vaječné žloutky, přidejte smetanu a jednu plnou hrst strouhaného parmezánu a vše prošlehejte vidličkou. Lehce osolte a opepřete a dejte prozatím stranou.
- Rozpalte tu největší pánev, co doma máte. Vlijte trochu olivového oleje a osmažte na něm pancettu nebo slaninu nakrájenou na proužky, dokud nebude křupavá a dozlatova opečená. Přidejte nakrájenou cuketu a čerstvě namletý pepř, s kterým nemusíte šetřit. Zasypte obranými a nasekanými lístky tymiánu a vše dohromady restujte, až cuketa mírně změkne a lehce zezlátne.
- Teď nastane ta podstatná chvíle. Musíte pracovat rychle nebo místo krémové omáčky budete mít sražená míchaná vejce. Jakmile jsou těstoviny uvařené, slijte je, ale schovejte si trochu vody v níž se vařily. Těstoviny vsypte do pánve k cuketám a pánev odstavte z ohně! Vlijte schovanou vodu z těstovin a připravenou směs z vajec a smetany. Rychle promíchejte, už žádné vaření! Můžete maximálně přidat ještě trochu vody z těstovin, abyste dosáhli lesklé a krémové omáčky.
- Na nic nečekejte a ihned podávejte zasypané zbylým parmezánem.
Tento recept je z televizní série a kuchařské knihy Jamie vaří doma.