Suroviny
- cuketa 500 g
- mořská sůl 1 lžíce
- chilli omáčka 2 lžíce
- ocet (ocet z rýžového vína nebo bílé víno) 2 lžíce
- kopr (čerstvě nasekaný, nebo máta)
- slunečnicový olej
Těstíčko
- hladká mouka 100 g
- sůl 1 špetka
- olivový olej 2 lžíce
- bílek 2 ks
Postup přípravy
- Těstíčko: mouku a sůl nasypte doprostřed mísy, přidejte olej a potom pomalu přilévejte asi 130–150 ml vody za současného promíchávání. Nechte 15 minut odpočívat.
- Mezitím nakrájejte cukety na tenké kousky (asi 8 cm dlouhé). Dejte je na cedník a nad talířem je důkladně posypte mořskou solí. Nechte je odpočívat, jen je občas protřeste.
- V malé misce smíchejte chilli omáčku, ocet a kopr nebo mátu.
- V hluboké pánvi rozehřejte slunečnicový olej asi na 180 °C. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a ten vmíchejte do těstíčka. Kousky cuket oklepejte a osušte kuchyňskou utěrkou a potom je opatrně obalte v těstíčku v několika dávkách. Smažte asi 2–3 minuty, dochuťte a podávejte horké s omáčkou na namáčení.