Myčka na nádobí není skvělým pomocníkem pouze na špinavé talíře. Perfektně se v ní totiž dá zavařovat. Připravte zeleninu, houby nebo klidně hotová jídla a hurá do toho. Nepotřebujete k tomu žádný zavařovací hrnec a ani teploměr.
V myčce může zavařovat i úplný začátečník. Stačí utáhnout víčka a zvolit správný program
Dnešní svět nabízí nespočet technologických vychytávek, které ulehčují život. S domácností pomáhají roboti na okna, luxování nebo vaření. Kávu připravuje automatický kávovar a špinavé nádobí umyje myčka. Byla by škoda nevyužít svět chytrých vynálezů a lidskou kreativitu naplno. Právě taková obyčejná myčka na nádobí dokáže perfektně zavařit sklenice.
Chytrá skříň s horkou vodou
Zavařování v myčce začíná být čím dál běžnější. Tento kuchyňský pomocník má na starosti čistotu veškerého kuchyňského náčiní. Kdo má tedy obavu z hygieny, strach mít nemusí.
Pokud někdy chcete myčku vyklidit hned, když dokončí svůj mycí program, dobře víte, že se na talíře a další věci skoro nedá sáhnout. Jsou totiž velmi horké. Zavařovačky tak mají v myčce perfektní prostředí (delší čas při stabilní teplotě) na konzervaci naložených dobrot. Můžete tak jednoduše vyrobit zavařeniny zeleniny, hub, a dokonce i hotových jídel, které pak můžete vzít s sebou třeba na cesty. Tímto stylem dokáže zavařovat opravdu každý.
Základem úspěchu jsou čisté sklenice
Než se pustíte do samotného zavařování, sežeňte sklenice s uzávěrem a opravdu pečlivě je vyčistěte. Je důležité, aby se zneškodnily všechny zárodky plísní a bakterií. Dejte je do myčky na výkonný program nebo je nechte vysterilizovat v troubě. Naskládejte je hrdlem dolů na plech s vodou a v zahřívejte je 10 minut při 100 stupních Celsia. Poté je ještě prolijte vařící vodou. Sklenice neutírejte utěrkou, opět by se dovnitř mohla dostat špína.
Postup na zavařeniny v myčce:
- Nejdříve připravte nálev, do kterého budete zeleninu a ovoce nakládat.
- Libovolné kousky k naložení očistěte a nakrájejte, pokud je třeba. Pak je naskládejte do sklenic, zalijte nálevem a dobře uzavřete.
- Nyní přijdou sklenice do myčky. Naskládejte je tak, aby stály co nejvíc rovně a nedotýkaly se jedna druhé.
- Na myčce nastavte nejdelší možný program. Měl by být dlouhý kolem 2 až 2,5 hodin. Teplota při tomto mytí dosahuje až k 80 °C, což je žádoucí. Program nechte celý proběhnout, a to včetně sušení.
- Sklenice nakonec opatrně vyndejte a postavte je na utěrku víčkem dolů. Pozor, neopařte se, z myčky budou velmi horké. Sklenice nechte na utěrce zcela vychladnout.
- A máte hotovo.
Nebojte se v myčce zavařit cokoliv, co vás napadne. Díky tomuto procesu ukládání potravin si ovoce a zeleninu ze zahrádky můžete vychutnat i v zimních měsících nebo na cestách při dovolené.
Zdroj: abecedazahrady.dama.cz: foto: iStock.com
Zavařené sladkokyselé houby můžete použít třeba do kulajdy, bude mít ještě výraznější chuť!