Nakládané okurky jako od babičky: jednoduchý postup v 7 krocích

Recept na nakládané okurky se v rodinách předává z generace na generaci. Že jste žádný nepodědili? Zavařte letos okurky nakládačky podle našeho tradičního receptu. Budou úžasně křupavé, sladkokyselé tak akorát a zdravější. Zkrátka jako od babičky!

Nakládané okurky koupíte v každém obchodě, ale těm domácím se nic nevyrovná. Pěkně křupou a jsou dochucené tak, jak to máme rádi. Zavařování okurek není žádná věda, stačí dodržet pár základních pravidel.

Svou roli hraje správný výběr okurek a dalších ingrediencí i způsob, jakým okurky zavaříte. A samozřejmě lák! V prodeji jsou už hotové kořenicí přípravky, třeba Deko. Stačí ho naředit v daném poměru, dochutit a převařit. Jenže obsahuje konzervant v podobě kyseliny benzoové. Ta se pro potravinářské účely získává ropnou frakcí benzenu, kyseliny sírové a oxidu uhličitého. Nic moc, co? Když už chcete zavařovat doma, připravte si lák sami, tradičně a pár dnů v předstihu.

Do nakládání se mohou pustit bez obav i začátečníci – a právě pro ně jsme připravili postup krok za krokem.

Recept na nakládané okurky bez Deka

1. Nálev připravte dopředu

Ve větším hrnci smíchejte a přiveďte k varu:

  • 3 l vody
  • 0,75 l octa (8 %)
  • 330 g cukru
  • 130 g soli
  • 4 lžičky hořčičného semínka
  • 20 kuliček černého pepře
  • 20 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • 4 bobkové listy

Nálev povařte asi 15 minut a nechte vychladnout.

2. Na velikosti záleží

Ať už jste nakládačky sami vypěstovali, natrhali na samosběru nebo koupili u farmáře, vhodné k zavaření jsou jen menší a tvrdší kusy o velikosti 5 až 10 cm. Větší už se hodí spíš na přípravu rychlokvašek nebo je můžete zavařit zvlášť jako řezy.

3. Pořádně je vydrbejte

Důkladné mytí okurek je pro úspěch celého procesu nezbytné. Okurky myjte opakovaně v několika vodách. Můžete použít i kartáč, pokud jsou okurky od hlíny. Umyté okurky zbavte případných stopek.

4. Připravte si další ingredience

Tradičně se k nakládačkám přidává mrkev, cibule a kopr včetně květenství. Mrkev i cibuli oloupejte a nakrájejte. Počítejte 2 až 3 kolečka na každou sklenici. Pokud chcete experimentovat a máte rádi ostřejší chutě, můžete přidat feferonku, případně česnek nebo křen.

5. Čisté sklenice a víčka jsou základ

Sklenice i víčka je třeba důkladně umýt nebo ještě lépe vyvařit. Pro mytí v myčce zvolte program s nejvyšší teplotou. Nejvhodnější jsou klasické sklenice o objemu 0,7 litru se šroubovacími víčky. Práce s nimi je pohodlnější než s víčky, na která musíte použít tzv. zavařovací hlavu.

6. Kompletace

Na dno každé sklenice vložte 2 až 3 kolečka mrkve, 2 kolečka cibule, pár kousků stonku kopru i část květenství a všechny další přísady pro případné zvýraznění chuti. Poté už do sklenice rovnejte okurky nastojato tak, abyste co nejlépe využili prostor. Obsah naplněných sklenic zalijte studeným lákem asi půl centimetru až centimetr pod okraj, hrdlo otřete papírovým ubrouskem a zavíčkujte.

7. Sterilizace

Okurky sterilizujte 20 minut při teplotě 80 °C. Teplotu dobře hlídejte teploměrem, ať neztratí barvu a jsou pěkně křupavé. Sklenice po sterilizaci okamžitě vyjměte z hrnce a nechte vychladnout víčkem dolů. Poté je uložte na tmavé místo do sklepa nebo do spíže.

PRIMA TIP: Okurky konzumujte nejdříve měsíc po jejich zavaření. Pokud okurky před naložením na několika místech propíchnete vidličkou, nasáknou rychleji chuť láku a koření a budete si na nich moci pochutnat dříve.

Uvařte si oblíbené šunkofleky, ke kterým je nakládaná okurka nezbytným doplňkem

Kompletní recept najdete ZDE: Šunkofleky s uzeným masem podle rodinného receptu

Autor článku

Kamila Ulčová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty