V sezoně, kdy jsou rajčata i v našich končinách krásně zralá a plná chuti, není třeba používat rajčata konzervy. Do většiny receptů je ale potřeba rajčata zbavit slupky, která by v hotovém pokrmu dělala neplechu. S naším návodem to zvládnete během pár vteřin.
Naučte se jednoduchý trik, jak rychle a bez námahy oloupat rajčata
Rajčata, která se konzumují syrová loupat určitě nemusíte, ale pokud se chystáte s rajčaty vařit nebo je zavařovat, je potřeba je zbavit slupky. V omáčkách by se z dužiny uvolnila a vytvořila by tvrdé kousky, které by zkazily strukturu jídla. Naštěstí je loupání rajčat extra snadné a velmi rychlé!
Oloupaná rajčata pak můžete jednoduše použít pro přípravu omáček, polévek nebo do různých dušených jídel, případně je můžete zavařovat a uchovat tak jejich chuť i na zimu. Stejnou metodu loupání lze použít také pro broskve!
Jak oloupat rajčata krok za krokem
- Přiveďte k prudkému varu velký hrnec naplněný vodou.
- Do velké mísy nalijte studenou vodu a přidejte kostky ledu, aby voda byla opravdu ledová.
- U každého rajčete nařízněte ostrým nožíkem slupku do kříže.
- Rajčata dejte do vroucí vody a vařte 45-60 vteřin a poté je děrovanou lžící přemístěte do mísy s ledovou vodou. Nechte je zchladnout, až půjdou vzít do ruky.
- Rajčata vyndejte z vody a jednoduše z nich stáhněte slupku.
PRIMA TIP: Ve dvou se to lépe táhne. Pokud potřebujete takto zpracovat větší množství rajčat, bude se vám hodit další pár rukou. Jeden člověk může rajčata vařit, a druhý loupat.