K létu patří grilování – a proč se neinspirovat v jihoamerické kuchyni, kde jsou přímo mistři v grilování masa? K těm nejlepším steakům tam podávají svěží omáčku z bylinek a česneku zvanou chimichurri. Vyzkoušejte ji na příští grilovačce podle našeho návodu.
Chimichurri omáčka vnese svěží vítr do vaší letní kuchyně! Poradíme, jak ji připravit
Tato bylinková salsa má původ v Uruguayi a Agentině, ale populární je v podstatě v celé Jižní Americe. Chimichurri je omáčka, v které nikdy nechybí hladkolistá petržel, česnek, vinný ocet a olivový olej. Další přísady lze přidávat podle vlastní fantazie a chuti – ostrost přidají chilli papričky, další rozměr obstarají i jiné bylinky, hodí se koriandr nebo oregano.
Hotovou omáčku skladujte v lednici, kde vydrží 1–2 týdny, ale před podáváním ji nechte dojít do pokojové teploty a servírujte ke grilovanému masu. Je ale skvělá i k rybám a pečené zelenině. Chimichurri můžete použít také jako marinádu třeba na kuřecí maso nebo ryby.
Další způsoby využití chimichurri omáčky:
- Použijte ji jako jednoduchý dresink do letních těstovinových salátů nebo do kuskusu.
- Přidejte trochu salsy do míchaných vajíček, kterým dodá nevšední svěží chuť.
- Potřete trochou omáčky pizza placky nebo chleba naan, navrch dejte zeleninu (cuketu, papriku, cibuli) a zapečte.
- Natřete chimichurri na topinky a ozdobte plátky mozzarelly a rajčat.
- Vmíchejte omáčku do bílého jogurtu nebo zakysanky a rázem máte výborný dip k nakrájené čerstvé zelenině.
Tradičně se chimichurri připravovalo v hmoždíři, kde se použité ingredience rozdrtily najemno a poté se do nich přilévaly tekuté složky. Dnes můžete klidně použít mixér, nejprve bylinky, česnek, cibuli a chilli nasekejte najemno a poté vmíchejte olivový olej a vinný ocet. Tak si bylinky zachovají zářivou barvu. Ale pokud nemáte mixér ani hmoždíř, přijde na řadu starý dobrý nůž, kterým vše nasekejte nadrobno.
Vyzkoušejte recept na nejlepší Chimichurri omáčku
NA 16 PORCÍ POTŘEBUJETE:
- 1 hrnek hladkolisté petržele (pouze lístky)
- 1/4 hrnku čerstvého koriandru (pouze lístky)
- 1/4 hrnku čerstvého oregana (pouze lístky)
- 1/3 hrnku nahrubo nasekané červené cibule nebo šalotky
- 3 oloupané stroužky česneku
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
- 1/4 hrnku červeného vinného octa
- 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové nebo limetové šťávy
- 1 lžičku soli
- čerstvě namletý černý pepř podle chuti
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Do nádoby mixéru dejte lístky petržele, koriandru a oregana. Přidejte nahrubo nasekanou cibuli nebo šalotku a stroužky česneku a rozmixujte najemno (ale ne tolik, jako když připravujete pesto).
- Ke směsi přidejte chilli vločky, olivový olej, vinný ocet, citrusovou šťávu, sůl a pepř a 2–3x pulsně promixujte. Ochutnejte a případně dosolte podle chuti.
PRIMA TIP: Koriandr a oregano lze vynechat, v tom případě zvyšte množství petržele.