Dýně pro nás budou vždy symbolem podzimu. Kromě toho, že jsou krásné na pohled, jsou také velmi výživné. Obsahují spoustu vitamínů, minerálních látek i vlákniny a díky své jemné chuti se hodí do široké škály pokrmů. Pojďme se podívat na několik způsobů, jak dýni využít ve vaší kuchyni!
Dýňové hody: polévky, pečená dýně nebo těstoviny s dýňovou omáčkou
Hřejivá polévka
Krémová polévka z dýně je dokonalou volbou během chladných večerů. Uvařte ji z pečené nebo vařené dýně, cibule a česneku, které spolu s vývarem a smetanou proměníte v naprostou delikatesu. Okořeněná muškátovým oříškem nebo zázvorem dodá vašemu jídlu nádech tepla a pohody. Nemusíte ale skončit jen u klasických chutí, nebojte se přidat kokosové mléko, klobásku nebo třeba pomeranč!
Nebo ji vyzkoušejte podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Dýňová polévka
Dýně z trouby
Pečená dýně je jednoduchá, ale ohromně chutná příloha. A mnohdy navíc vydá klidně i za hlavní jídlo. Díky oleji, soli a bylinkám se během pečení rozvine přírodní sladkost dýně a její vůně se perfektně zvýrazní. Taková příloha skvěle doplní maso nebo se stane hvězdou vegetariánské večeře. Dýni můžete také naplnit masovou nebo zeleninovou směsí, případně omáčkou. Vlastně záleží jen a jen na vás!
Italské chutě
Dýňové rizoto je vždy lahodné, krémové a okouzlí svou barevností i chutí. Stejně tak dýňové lasagne nebo noky, které jsou nevšedním twistem klasických a dobře známých receptů. Pokud jste tedy milovníky italské kuchyně, ale nebojíte se lehkého experimentu, určitě se podívejte na naše recepty.
Dýňové rizoto si můžete připravit i podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Krémové dýňové rizoto
Krémová omáčka na závěr
Dýňová omáčka je skvělou alternativou k těm tradičním a dodává těstovinám originální podzimní nádech. Dýni uvařte s cibulí a česnekem, poté rozmixujte s parmezánem a trochou vývaru. Výsledkem bude krásně hladká omáčka, která skvěle obalí těstoviny a potěší vaše chuťové pohárky. Nebo rovnou vyzkoušejte některý z našich receptů!
Dýně jsou nejen chutné, ale i velmi variabilní. Vyzkoušejte naše recepty a obohaťte své podzimní menu. Ať už se rozhodnete pro polévku, pečenou dýni nebo omáčku na těstoviny, určitě potěšíte své blízké a užijete si podzimní sezónu naplno!
Zdroj: autorský text
redaktorka FTV Prima