Suroviny
- špagetová dýně (středně velká) 1 ks
- baby špenát 3 hrsti
- Máslo 1 lžíce
- stroužek česneku (krájený) 1 ks
- smetana ke šlehání 150 ml
- parmezán (strouhaný) 3 lžíce
- mozzarella (nakrájená) 1 hrst
- muškátový oříšek
- rostlinný olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Špagetovou dýni rozkrojte podélně na půl, vydlabejte semínka, řez pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Na plech s pečicím papírem obě poloviny položte řezem dolů.
- Dýni dejte péct na cca 30–40 minut (podle velikosti). Mezitím si připravte náplň.
- V menším hrnci si na másle zpěňte nasekaný česnek.
- Po chvilce k němu předejte špenátové listy, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Špenátové listy během chvilky zavadnou.
- Dejte pozor, aby se nezačal česnek připalovat! Jakmile špenát zavadne, přidejte do hrnce smetanu a nastrouhaný parmezán.
- Směs krátce provařte, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem (stačí 2 až 3 strouhnutí). Dužinu upečené dýně vidličkou natrhejte, vzniknou charakteristické nudličky.
- Špenátovou směs nalijte do dýní, poklaďte na kostičky nakrájenou mozzarellou a dejte zapéct na cca 20 minut, aby povrch lehce zezlátl.
Nicméně pokod holdujete klasice, zkuste tuto dýňovou polévku podle videoreceptu
Kompletní recept ZDE