Suroviny
- dýně Hokkaidó 1 kg
- mrkev 1-2 ks
- brambory 1 ks
- vývar 1,2 litru
- chilli papričky (mleté)
- cibule 1 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) asi 150 ml
- citronová šťáva (z 1/2 citronu)
- máslo 1 lžíce
- rostlinný olej 4 lžíce
- cukr 1 lžička
- slanina (plátky kvalitní ) 200 g
- dýňová semínka 1 hrst
- šlehačka (nebo zakysaná smetana k podávání) 5 lžic
- pažitka (čerstvá )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Odkaz
Hrdina kuchyně
Všechny informace, videa a bonusové materiály o pořadu Hrdina kuchyně najdete ZDE!
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 200 °C. Dýni rozkrojte, vydlabejte, pokrájejte na větší kusy, mírně pocukrujte, osolte, opepřete a zakápněte dvěma lžícemi oleje. Vše dobře promíchejte, dejte na plech a pečte asi 40 minut.
- V hrnci rozehřejte olej a máslo na střední teplotu, přihoďte na plátky nakrájenou mrkev a restujte zhruba 10 minut, přidejte nasekanou cibuli a restujte dorůžova. Přihoďte oloupanou nakrájenou bramboru, přisypte chilli podle chuti a zalijte vývarem. Polévku vařte asi 15 minut. Nakonec přidejte upečenou dýní a pokračujte ještě 5 minut. Přilijte smetanu a polévku rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a citronem a jen krátce prohřejte.
- Slaninu rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, druhým archem pečicího papíru ji zakryjte a zatěžkejte dalším plechem, ať se drží hezky v rovině. Chipsy pečte asi 10 minut na 200 °C nebo dokřupava.
- Dýňová semínka opražte na suché pánvi. Polévku rozdělte do talířů, přidejte smetanu, semínka, slaninové chipsy a jemně nasekanou pažitku. Podávejte s kouskem tmavého chleba.