Suroviny
- dýně Hokkaidó 1 ks
- petržel 1 ks
- cibule 3 ks
- máslo 1 lžíce
- ořechový olej 1 lžíce
- třtinový cukr 1 lžička
- muškátový květ
- vývar
- smetana 3 lžíce
- sůl
Dozdobení
- červené víno
- vlašské ořechy
- třtinový cukr 1 lžička
Postup přípravy
- Dýni nakrájejte na menší kousky společně s očištěnou petrželí.
- Nakrájenou šalotku orestujte na másle společně s ořechovým olejem. K cibulce přidejte lžičku cukru. Společně s dýní a petrželí nechte vše trochu orestovat a zkaramelizovat.
- Po chvilce směs zalijte vývarem, přidejte sůl, muškátový květ a vařte asi 15 minut.
- Po změknutí zeleniny polévku rozmixujte a dolijte vývar dle potřebné konzistence. Jakmile bude polévka tak akorát hustá, zjemněte ji smetanou.
- Troubu si rozehřejte na 160 °C a dejte pod gril péct hroznové víno. Pečte na pečicím papíře asi 10 minut.
- Mezitím do pánve nasypejte cukr, nechte ho zkaramelizovat, po chvilce přidejte vlašské ořechy a vše promíchejte. Vystydlé ořechy nasekejte a posypejte jimi hotovou polévku. Na závěr porce dozdobte upečeným hroznovým vínem.