Jarní cibulka: Víte, jak ji zpracovávat a skladovat?

Je svěží, krásně zelená a během jara ta pravá surovina pro zužitkování. Chcete se o jarní cibulce dozvědět něco víc? Jak ji nejlépe zpracovat a co z ní připravit? Přečtěte si náš článek.

Jarní cibulku si můžete většinou koupit pouze ve svazku, ale ne vždy ji zvládnete spotřebovat celou. Znáte to, že? A ta potom v lednici začne velmi snadno plesnivět nebo minimálně uvadat. Sepsali jsme pro vás několik tipů, jak s touto zeleninou pracovat, abyste nemuseli nic zbytečně vyhazovat.

Základem úspěchů ja samozřejmě nakoupit čerstvé a krásné cibulky. Zelené konce by měly být pevné, nijak povadlé a ideálně bez známek poškození. Stejně tak je dobré kupovat jarní cibulky, které jsou balené jen za pomoci gumičky, mohou tak dýchat a nezapaří se v igelitovém obalu.

Když je zpracujeme opravdu brzy

Můžeme stonky jarní cibulky nechat mimo lednici? Ano, pokud je využijeme opravdu rychle – myšleno například do druhého dne. Ale pozor, mají tendenci opravdu rychle vadnout, proto je třeba jednat rychle. Na rozdíl od klasické cibule totiž obsahují daleko více vody, takže pak začnou plesnivět.

Jarní cibulky v lednici

Pokud je nakupujete do zásoby a chcete zachovat jejich čerstvost co nejdelší dobu, pomůže vám snadný trik. Postavte cibulky (bez gumičky) bílými konci s kořínky do vody, stačí pár centimetrů ve sklenici nebo zavařovačce. Když navíc stonky překryjete pytlíčkem, pomůžete tomu, aby se voda nevypařovala příliš rychle. Jen ho nesmíte nijak upevňovat, cibulky musí mít možnost stále dýchat. Zároveň nezapomeňte vodu průběžně měnit.

PRIMA TIP: Vaříte s jarní cibulkou často, ale nemáte zahradu ani květináč? I s tím se dá něco dělat. Stačí odříznout zelenou část a spodní část cibulek s kořínky vložit do sklenice s vodou. Postupně vám bude dorůstat a vy ji tak můžete odstřihnout vždy, když se vám to bude hodit. Ona pak znovu doroste, jen se o ni musít dobře starat – vodu pravidelně měnit a proplachovat kořínky.

Jestli se bojíte, že nemáte v lednici na něco takového dostatek místa, můžete zkusit i jiný trik. Stačí vám k tomu papírový ubrousek, který navlhčíte ve vodě. Tím pak konce jarních cibulek omotejte a společně schovejte například do krabičky. Průběžně ubrousky vyměňujte, ale pozor, abyste cibulky nenavlhčili příliš. Podobný trik můžete využít i při navlhčování salátu nebo bylinek!

Takto si můžete na jarních cibulkách pochutnávat třeba o týden déle. Pokud ale už teď víte, že k tomu nebude ani tak do té doby příležitost, určitě můžete přistoupit k akci "mrazák".

Mráz také pomůže

Zpracování tímto způsobem vám zabere jen pár minut, ale je třeba dodržet několik jednoduchých a logických kroků.

  1. Jarní cibulky nejprve dobře omyjte a osušte. Zamrazit byste je měli po nákupu co nejdříve, aby si zachovaly chuť.
  2. Poté stonky nakrájejte na menší kousky a přendejte do vhodné nádoby. Použít můžete i pytlíček vhodný do mrazáku. Důležité je, aby se dovnitř nedostal vzduch.
  3. V mrazáku takto vydrží maximálně 4 měsíce. Jakmile je budete chtít použít, stačí je ještě zmrzlé nasypat na vybrané jídlo. V teple totiž za okamžik povolí.

Co si s jarní cibulkou uvařit?

Praktické tipy máme probrané, teď přichází na řadu kuchařské využití. Jarní cibulky se hodí nejen na ozdobu, ale mohou hrát i důležitou roli při dochucování samotných jídel. Běžně se využívají v asijské kuchyni, přihodit je můžete do slaných koláčů a pomazánek a ozdobit jimi třeba oblíbené rýžové misky "poke".

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty