Suroviny
- tuňák sashimi AA 40 g
- losos 40 g
- japonská „sushi“ rýže 200 g
- salát frisée / dubový / ledový 30 g
- avokádo 1/8 ks
- mango 1/10 ks
- řepa julienne 1/10 ks
- edamame 20 g
- okurka, ředkvičky a zelenina dle sezony 20 g
- možné dochutit teriyaki omáčkou
Octový nálev
- rýžový ocet 200 ml
- cukr 80 g
- sůl 15 g
Ponzu
- sójová omáčka Kikkoman 100 ml
- yuzu šťáva (možno nahradit limety + pomeranč) 100 ml
- mirin (sladké rýžové víno saké) 50 ml
Na posypání
- opražený sezam
- bonito (katsuobushi)
- nastříhaná řasa nori
Postup přípravy
- Předem si uvařte japonskou rýži, poměr s vodou 1 : 1. Po uvaření ji ochuťte octovým nálevem „sushi su“ – 200 ml rýž. ocet, 80 g cukr, 15 g sůl.
- V mezičase namíchejte ponzu dresing a marinujte v něm ryby krájené na kostičky.
- Dále si nakrájejte všechny ingredience na požadovanou velikost do poké (kostičky, julienne plátky apod.).
- Připravte si větší misku, do které si dáte teplou rýží, na ni položte dokola veškeré ingredience a marinované ryby.
- Vše na závěr posypte praženým sezamem, bonitem (katsuobushi) a nastříhanou řasou nori.