Suroviny
- tuňák (sashimi AA) 40 g
- losos 40 g
- rýže (japonská „sushi“ rýže) 200 g
- saláty (salát frisée / dubový / ledový) 30 g
- avokádo 1/8 ks
- mango 1/10 ks
- červená řepa (řepa julienne) 1/10 ks
- sójové boby (edamame) 20 g
- Kikkoman Teriyaki (možné dochutit teriyaki omáčkou)
- okurka 20 g
- ředkvičky
- zelenina (dle sezony)
Octový nálev
- rýžový ocet 200 ml
- cukr 80 g
- sůl 15 g
Ponzu
- sójová omáčka (Kikkoman) 100 ml
- yuzu (yuzu šťáva (možno nahradit limety + pomeranč)) 100 ml
- mirin (sladké rýžové víno saké) 50 ml
Na posypání
- sezamová semínka (opražený)
- tuňák (bonito (katsuobushi))
- řasa nori (nastříhaná )
Postup přípravy
- Předem si uvařte japonskou rýži, poměr s vodou 1 : 1. Po uvaření ji ochuťte octovým nálevem „sushi su“ – 200 ml rýž. ocet, 80 g cukr, 15 g sůl.
- V mezičase namíchejte ponzu dresing a marinujte v něm ryby krájené na kostičky.
- Dále si nakrájejte všechny ingredience na požadovanou velikost do poké (kostičky, julienne plátky apod.).
- Připravte si větší misku, do které si dáte teplou rýží, na ni položte dokola veškeré ingredience a marinované ryby.
- Vše na závěr posypte praženým sezamem, bonitem (katsuobushi) a nastříhanou řasou nori.