Ještě jste neobjevili kouzlo artyčoku? To byste ale měli. Tato nevšední zelenina je velice populární ve Středozemí, tak se s námi pusťte do vaření a ochutnávání.
Bodlák, který se servíruje jako delikatesa. Seznamte se s artyčokem
Artyčok je v podstatě jedlý bodlák. Existují dva druhy: artyčok kardový a zeleninový – a právě ten druhý se používá v gastronomii, především ve Středomoří. Ne každý tomuto typu zeleniny podlehne hned po prvním soustu, ale jde o surovinu, kterou byste určitě jednou za život měli ochutnat. U čerstvých artyčoků je potřeba hlídat, jaké mají listy a celkový vzhled, měl by být pevný a ne nijak oschlý. V sezoně (začátkem jara a poté především na podzim) jsou k sehnání nejčastěji, celý rok jsou ale k dostání v nakládané verzi, a to v oleji nebo obyčejném slaném nálevu.
Jak na přípravu?
Zpracování artyčoku sice není na pár minut, ale pokud už jste si tuto zeleninu oblíbili, ta námaha stojí za to. Tento bodlák je sice trochu nedobytný a může vám lehce zabarvit ruce, ale stačí se na to předem připravit. Hodí se mít při ruce vymačkanou citronovou šťávu, kterou si můžete lehce potřít prsty a pak především samotný artyčok, aby nezhnědl. Skvělý postup na jeho zpracování najdete například v tomto videu od POPSUGAR Food.
Artyčoky můžete jen tak opéct na oleji, ale také je naplnit směsí sýra, jarní cibulky a bylinek. Srdíčka artyčoků se hodí do pomazánek, těstovin nebo salátů. A právě hned několik takových receptů najdete u nás na webu.
Skvěle chutná s masem, například s hovězím, telecím, ale vyzkoušet můžete i drůbež. Nešlápnete vedle ani ve chvíli, kdy si připravíte klasické špagety a doplníte je právě o kousky artyčoku.
Stejně tak se nebojte různých salátů, třeba právě s chřestem, který má na jaře sezonu. Zkrátka nebojte se trochu experimentovat.
A na závěr určitě přijde vhod i nějaká ta pomazánka, třeba právě s vajíčky a kapary. Možná vám ještě zbyla koleda z Velikonoc, tak hned máte další tip na její zpracování.
Zdroj: autorský text
redaktorka FTV Prima