Suroviny
- extra panenský olivový olej 1,5 šálku
- bílé vino 1,5 šálku
- sušené oregáno 2 lžíce
- vločky sušeného drceného chilli 2–3 lžičky
- česnek, nadrobno nasekaný 12 stroužků
- sůl a čerstvě namletý pepř
- artyčoky zbavené stonku
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 260 °C. V míse smíchejte olej, víno, oregano, vločky chilli, česnek, sůl a pepř a dejte stranou.
- Z vršku artyčoku odkrojte cca 2,5 cm a listy jemně odtáhněte od sebe, aby se hlava otevřela. Do menšího pekáče nebo zapékací nádoby umístěte artyčoky odkrojenou stranou nahoru a každý z nich přelijte olejovou směsí, přičemž si dejte pozor, aby se dostala mezi všechny listy. Přikryjte alobalem a pečte 45 minut. Poté odkryjte a dále pečte cca dalších 30 minut, dokud zelenina nezhnědne a nezměkne. Během této doby artyčoky často polévejte šťávou z nádoby.
- Hotový pokrm nechte 10 minut chladnout a poté ho podávejte teplý spolu s výpekem z pekáče.