návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Pečené artyčoky

Hodnoceno: 0x
6 porcí
do 1,5 hodiny
Pečené artyčoky
Autor: Saveur - šťastná italská kuchyně Pečené artyčoky
Ačkoliv se artyčoky obyčejně pečou přímo v rozpáleném dřevěném uhlí, dokud nejsou lehce ožehlé a měkké, tento pikantní jihoitalský pokrm si vychutnáte stejně, i když je připraven v troubě.

Postup

  1. Troubu rozehřejte na 260 °C. V míse smíchejte olej, víno, oregano, vločky chilli, česnek, sůl a pepř a dejte stranou.
  2. Z vršku artyčoku odkrojte cca 2,5 cm a listy jemně odtáhněte od sebe, aby se hlava otevřela. Do menšího pekáče nebo zapékací nádoby umístěte artyčoky odkrojenou stranou nahoru a každý z nich přelijte olejovou směsí, přičemž si dejte pozor, aby se dostala mezi všechny listy. Přikryjte alobalem a pečte 45 minut. Poté odkryjte a dále pečte cca dalších 30 minut, dokud zelenina nezhnědne a nezměkne. Během této doby artyčoky často polévejte šťávou z nádoby.
  3. Hotový pokrm nechte 10 minut chladnout a poté ho podávejte teplý spolu s výpekem z pekáče.

Pečené artyčoky  Foto: Pečené artyčoky; foto: Saveur – šťastná italská kuchyně

PRACUJEME S ARTYČOKY

Ať už máte raději baby variantu, nebo druhy větší s více listy, měkké jádro, nebo masité spodní části jeho listů, existuje nesčetně způsobů, kterak si artyčoky vychutnat.

Každá italská oblast má svůj vlastní charakteristický pokrm, jehož součástí je tento jedlý bodlák. Artyčoky se nejčastěji pečou nebo vaří, nicméně Římané přivedli k dokonalosti jídlo zvané carciofi alla giudia neboli artyčoky po židovsku, při přípravě kterého se celé artyčoky smaží dohněda a dokřupava. V dalších italských krajích lze nalézt pečené artyčoky plněné až po okraj strouhankou z čerstvého chleba, piniovými oříšky, ančovičkami a olivami, dále dušené baby artyčoky nebo nakládaná artyčoková srdíčka, která se často objevují coby samostatný předkrm, případně jako jedna ze surovin na pizze, koláči foccacia či v náplni panini.

Před tepelnou úpravou nejdříve odkrojte cca 2,5 cm jak z pichlavého vršku, tak z tuhého stonku na spodní straně artyčoku. Pracujte rychle a při ruce mějte připravenou vodu s citronem, kam takto upravený artyčok ihned namočte, protože tato zelenina poté, co do ní říznete, rychle zhnědne.

Saveur - šťastná italská kuchyně Foto:

Saveur: Šťastná italská kuchyně

Z redakce oblíbeného amerického kulinářského časopisu přichází i nová kultovní italská kuchařka, která nabízí 100 receptů z archivů časopisu. Fantastické recepty jsou doplněné krásnými barevnými fotografiemi a zajímavostmi o celosvětově oblíbené italské kuchyni.

Naleznete zde klasické i zcela nové recepty plné typických italských chutí, vůní a ingrediencí – zkrátka vše, co potřebujete k přípravě skvělého italského jídla.

Recepty jsou seřazeny do následujících kategorií: předkrmy, polévky a saláty, těstoviny, rizoto a pizza, maso a ryby, zelenina, dezerty.

Pusťte se do kulinářského dobrodružství s touto klasickou italskou kuchařkou!