Suroviny
- extra virgin olivový olej 1,5 šálku
- bílé víno 1,5 šálku
- oregano (sušené ) 2 lžíce
- chilli (vločky sušeného drceného ) 2–3 lžičky
- česnek (nadrobno nasekaný) 12 stroužků
- artyčoky (zbavené stonku)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 260 °C. V míse smíchejte olej, víno, oregano, vločky chilli, česnek, sůl a pepř a dejte stranou.
- Z vršku artyčoku odkrojte cca 2,5 cm a listy jemně odtáhněte od sebe, aby se hlava otevřela. Do menšího pekáče nebo zapékací nádoby umístěte artyčoky odkrojenou stranou nahoru a každý z nich přelijte olejovou směsí, přičemž si dejte pozor, aby se dostala mezi všechny listy. Přikryjte alobalem a pečte 45 minut. Poté odkryjte a dále pečte cca dalších 30 minut, dokud zelenina nezhnědne a nezměkne. Během této doby artyčoky často polévejte šťávou z nádoby.
- Hotový pokrm nechte 10 minut chladnout a poté ho podávejte teplý spolu s výpekem z pekáče.