redakce Prima FRESH

Irský Colcannon – Šťouchané brambory se slaninou a dušenou kapustou

Moje hodnocení
1x

Toto tradiční irské a skotské jídlo kombinuje nadýchané šťouchané brambory s dušeným zelím nebo kapustou, příležitostně i s opečenou slaninou. Zní to možná všedně, ale výsledkem je perfektní příloha téměř k jakémukoli masu, ale funguje to i jako jednoduché samostatné jídlo.

4 porce
45 minut
anglická

Suroviny

Colcannon pochází z Irska, kde se stal oblíbeným jako syté, levné a chutné jídlo, které se podává po celý rok. Tento pokrm se posléze dostal i do Skotska, kde je někdy známý také pod názvem "Rumdlethumps".

Postup přípravy

  1. Oloupané brambory vložte do hrnce a zalijte je takovým množstvím vody, aby byly zakryté. Přidejte do hrnce 2 lžičky soli, přiveďte k varu a vařte doměkka, přibližně 15-18 minut.
  2. Zatímco se brambory vaří, orestujte na pánvi na středním plameni plátky slaniny. Jakmile je slanina opečená dohněda a dokřupava, vyjměte ji na talíř vyložený papírovou utěrkou.
  3. V pánvi ponechte asi lžíci tuku vypečeného ze slaniny a zbytek slijte. Do rozpálené pánve se slaninovým tukem přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a smažte ji na středním plameni, dokud lehce nezhnědne. Přidejte na kousky nakrájenou kapustu a lehce ji míchejte, zatímco se smaží a vadne, asi 5 minut. Během vaření ji vydatně osolte a opepřete.
  4. Brambory slijte a vložte zpět do horkého hrnce. Hrnec postavte zpět na ještě teplý hořák (nebo pokud máte plynový sporák, nastavte nejnižší teplotu). Na velmi mírném ohni brambory rozmačkejte a přidejte mléko, ½ až 1 lžičku soli a pepř. Vmíchejte opečenou a rozdrobenou slaninu, kapustu a cibuli. Přendejte do servírovací mísy, uprostřed vytvořte malou jamku a dejte do ní kousek másla.
PRIMA TIP: V nejzákladnějším receptu jde o bramborovou kaši smíchanou s nakrájeným dušeným zelím, kapustou nebo kadeřávkem. Časté jsou i další přídavky jako slanina, šunka, šalotka, pórek nebo žlutá cibule. Chuť lze ještě vylepšit přidáním nastrouhaného čedaru.

Vyzkoušejte také sekanou se slaninovou kůrkou se šťouchanými brambory s pórkem podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty