Suroviny
- uzená slanina 3 silnější plátky
- brambory 1 kg
- kapusta 1/2 menší hlávky
- cibule 1 ks
- plnotučné mléko 1/3 hrnku
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- máslo 2 lžíce
Colcannon pochází z Irska, kde se stal oblíbeným jako syté, levné a chutné jídlo, které se podává po celý rok. Tento pokrm se posléze dostal i do Skotska, kde je někdy známý také pod názvem "Rumdlethumps".
Postup přípravy
- Oloupané brambory vložte do hrnce a zalijte je takovým množstvím vody, aby byly zakryté. Přidejte do hrnce 2 lžičky soli, přiveďte k varu a vařte doměkka, přibližně 15-18 minut.
- Zatímco se brambory vaří, orestujte na pánvi na středním plameni plátky slaniny. Jakmile je slanina opečená dohněda a dokřupava, vyjměte ji na talíř vyložený papírovou utěrkou.
- V pánvi ponechte asi lžíci tuku vypečeného ze slaniny a zbytek slijte. Do rozpálené pánve se slaninovým tukem přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a smažte ji na středním plameni, dokud lehce nezhnědne. Přidejte na kousky nakrájenou kapustu a lehce ji míchejte, zatímco se smaží a vadne, asi 5 minut. Během vaření ji vydatně osolte a opepřete.
- Brambory slijte a vložte zpět do horkého hrnce. Hrnec postavte zpět na ještě teplý hořák (nebo pokud máte plynový sporák, nastavte nejnižší teplotu). Na velmi mírném ohni brambory rozmačkejte a přidejte mléko, ½ až 1 lžičku soli a pepř. Vmíchejte opečenou a rozdrobenou slaninu, kapustu a cibuli. Přendejte do servírovací mísy, uprostřed vytvořte malou jamku a dejte do ní kousek másla.
PRIMA TIP: V nejzákladnějším receptu jde o bramborovou kaši smíchanou s nakrájeným dušeným zelím, kapustou nebo kadeřávkem. Časté jsou i další přídavky jako slanina, šunka, šalotka, pórek nebo žlutá cibule. Chuť lze ještě vylepšit přidáním nastrouhaného čedaru.
Vyzkoušejte také sekanou se slaninovou kůrkou se šťouchanými brambory s pórkem podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou