V létě se málokomu chce trávit čas u rozpálené plotny. Využijte sezonní suroviny, které mají právě teď nejlepší chuť a připravte rychlá a jednoduchá jídla, kvůli kterým nemusíte zapínat sporák.
7 originálních tipů na vynikající letní večeře bez vaření
1. Využijte čerstvé suroviny
Skliďte úrodu na zahrádce nebo zajděte na farmářské trhy a užijte si báječnou chuť šťavnatých rajčat, křupavých okurek, listové zeleniny nebo sladkou chuť borůvek, broskví či švestek. Experimentujte s různými kombinacemi a vytvořte symfonii chutí na svém talíři. Právě teď je ideální čas na studené večeře – dobré pečivo, domácí pomazánka z tvarohu a obložený talíř se zeleninou není žádná z nouze ctnost.
2. Investujte do kvalitních bílkovin
I když vaření nepřipadá v úvahu, neznamená to, že musíte ustoupit a omezit ve stravě bílkoviny. Zařaďte do svých letních salátů nebo sendvičů či závitků vysoce kvalitní bílkoviny, jako je grilované kuře, konzervovaný tuňák, předem uvařené krevety, vejce nebo restované tofu. Tyto ingredience nejen dodají vašemu jídlu uspokojující texturu, ale také poskytnou nezbytné živiny, které vás udrží plné energie. Nezapomínejte ani na mléčné bílkoviny, perfektní je třeba sýr cottage nebo feta.
Ideální letní večeří je například řecký salát s fetou. Připravte ho podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
3. Ovládněte umění salátů
Saláty jsou vrcholem večeří bez vaření a možnosti jsou nekonečné. Jděte za hranice klasických zeleninových salátů a přidejte do nich obiloviny, jako je quinoa nebo kuskus, luštěniny, jako jsou cizrna nebo čočka, a různé ořechy nebo křupavá semínka. Skvělé je i avokádo jako zdroj zdraví prospěšných tuků. Doplňte je lahodným domácím dresinkem a kvalitním zdrojem bílkovin, který zařídí, že vám hned nevyhládne.
4. Zabalte to
Závitky a různé wrapy jsou fantastickou volbou pro rychlou večeři bez vaření, jsou přenosné a dají se připravit z toho, co najdete v lednici. Použijte listy salátu, rýžový papír nebo tortilly jako základ a naplňte je svými oblíbenými ingrediencemi, jako je hummus, pomazánky, nakrájená zelenina, šunka nebo uzený losos. Můžete do nich spotřebovat zbylé pečené maso, vaječnou omeletu od snídaně, nebo uvařené nudle.
Připravte výborné avokádové guacamole podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
5. Chlazené polévky vítězí
Studené polévky jsou skvělým způsobem, jak se osvěžit v parném letním dni. Španělské gazpacho či salmorejo, bulharský tarator nebo polský chlodnik jsou velmi populární a určitě stojí za vyzkoušení. Stačí dobrý mixér, u taratoru dokonce jen struhadlo, a za chvilku máte na stole osvěžující jídlo, které chutná přímo božsky!
6. Využijte hotovky
Pokud nemáte čas nebo chuť připravovat všechno od začátku, využijte předem připravené potraviny, jako jsou již umyté listové saláty, předkrájená zelenina a nakoupené dipy a pomazánky. Skvělé je i grilované kuře, které využijte do salátů, sendvičů i wrapů. To vše vám usnadní proces přípravy a umožní se zaměřit na kreativní kombinaci chutí a textur.
7. Zamrazte sladké pochoutky
Jako dezert si dopřejte dobroty, které nevyžadují pečení. Vytvořte domácí nanuky z rozmixovaného ovoce, jogurtu nebo kokosového mléka. Alternativně zamrazte hrozny, kostky vodního melounu nebo nakrájené banány pro osvěžující a zdravou letní pochoutku.
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH