V létě se málokomu chce trávit čas u rozpálené plotny. Využijte sezonní suroviny, které mají právě teď nejlepší chuť a připravte rychlá a jednoduchá jídla, kvůli kterým nemusíte zapínat sporák.

Do trotilly zabalte čerstvou zeleninu i zbylé maso od večeře Zdroj: iStock
V létě se málokomu chce trávit čas u rozpálené plotny. Využijte sezonní suroviny, které mají právě teď nejlepší chuť a připravte rychlá a jednoduchá jídla, kvůli kterým nemusíte zapínat sporák.
Skliďte úrodu na zahrádce nebo zajděte na farmářské trhy a užijte si báječnou chuť šťavnatých rajčat, křupavých okurek, listové zeleniny nebo sladkou chuť borůvek, broskví či švestek. Experimentujte s různými kombinacemi a vytvořte symfonii chutí na svém talíři. Právě teď je ideální čas na studené večeře – dobré pečivo, domácí pomazánka z tvarohu a obložený talíř se zeleninou není žádná z nouze ctnost.
I když vaření nepřipadá v úvahu, neznamená to, že musíte ustoupit a omezit ve stravě bílkoviny. Zařaďte do svých letních salátů nebo sendvičů či závitků vysoce kvalitní bílkoviny, jako je grilované kuře, konzervovaný tuňák, předem uvařené krevety, vejce nebo restované tofu. Tyto ingredience nejen dodají vašemu jídlu uspokojující texturu, ale také poskytnou nezbytné živiny, které vás udrží plné energie. Nezapomínejte ani na mléčné bílkoviny, perfektní je třeba sýr cottage nebo feta.
Kompletní recept najdete ZDE
Saláty jsou vrcholem večeří bez vaření a možnosti jsou nekonečné. Jděte za hranice klasických zeleninových salátů a přidejte do nich obiloviny, jako je quinoa nebo kuskus, luštěniny, jako jsou cizrna nebo čočka, a různé ořechy nebo křupavá semínka. Skvělé je i avokádo jako zdroj zdraví prospěšných tuků. Doplňte je lahodným domácím dresinkem a kvalitním zdrojem bílkovin, který zařídí, že vám hned nevyhládne.
Závitky a různé wrapy jsou fantastickou volbou pro rychlou večeři bez vaření, jsou přenosné a dají se připravit z toho, co najdete v lednici. Použijte listy salátu, rýžový papír nebo tortilly jako základ a naplňte je svými oblíbenými ingrediencemi, jako je hummus, pomazánky, nakrájená zelenina, šunka nebo uzený losos. Můžete do nich spotřebovat zbylé pečené maso, vaječnou omeletu od snídaně, nebo uvařené nudle.
Kompletní recept najdete ZDE
Studené polévky jsou skvělým způsobem, jak se osvěžit v parném letním dni. Španělské gazpacho či salmorejo, bulharský tarator nebo polský chlodnik jsou velmi populární a určitě stojí za vyzkoušení. Stačí dobrý mixér, u taratoru dokonce jen struhadlo, a za chvilku máte na stole osvěžující jídlo, které chutná přímo božsky!
Pokud nemáte čas nebo chuť připravovat všechno od začátku, využijte předem připravené potraviny, jako jsou již umyté listové saláty, předkrájená zelenina a nakoupené dipy a pomazánky. Skvělé je i grilované kuře, které využijte do salátů, sendvičů i wrapů. To vše vám usnadní proces přípravy a umožní se zaměřit na kreativní kombinaci chutí a textur.
Jako dezert si dopřejte dobroty, které nevyžadují pečení. Vytvořte domácí nanuky z rozmixovaného ovoce, jogurtu nebo kokosového mléka. Alternativně zamrazte hrozny, kostky vodního melounu nebo nakrájené banány pro osvěžující a zdravou letní pochoutku.
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living