Suroviny
- salátová okurka 1 ks
- listový špenát 150 g
- koriandr (čerstvý) 30 g
- žlutý meloun 1/2 ks
- limetka 1 ks
- červené chilli papričky 1 ks
- olivový olej
- balzamikový ocet (redukce)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Okurku a meloun oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
- Do blenderu dejte okurku, meloun, omytý špenát a koriandr. Přidejte sůl, čerstvě namletý pepř a chilli papričku. Vše rozmixujte do hladké krémové konzistence.
- Hotovou polévku ještě propasírujte přes jemný cedník. Nakonec dochuťte čerstvě vymačkanou limetkovou šťávou a případně ještě dosolte.
- SERVÍROVÁNÍ: Gazpacho pokapejte dobrým olivovým olejem a redukcí z balzamikového octa. Tuto polévku si nejlépe vychutnáte, když je pořádně vychlazená, proto můžete do talíře přihodit i kostku ledu, která bude polévku stále průběžně ochlazovat.
Okurkovo-melounové gazpacho podle Pavla Berkyho 2 Zdroj: Recepty / Pavel Berky