Suroviny
- rajčata (zralá, sladká) 1 kg
- salátová okurka 1/2 ks
- červená paprika (menší) 1 ks
- červená cibule 1/4 ks
- citronová šťáva 1–2 lžíce
- bazalka pár lístků
- extra virgin olivový olej 50–60 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- balzamikový krém (nebo ocet, na ozdobu) pár kapek
Postup přípravy
- Zeleninu omyjte a pokrájejte na větší kusy. Cibuli oloupejte. Vložte vše do mixéru typu blender nebo na smoothie, přidejte citronovou šťávu, lístky bazalky a olivový olej. Osolte a opepřete a rozmixujte dohladka. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Gazpacho rozdělte do sklenic či misek, zakápněte balzamikem a podávejte.
PRIMA TIP: Gazpacho osvěží právě proto, že je studené. Použijte proto vychlazené suroviny, a pokud nechcete dávat rajčata do lednice, s čímž naprosto souhlasíme, přidejte do mixéru pár kostek ledu a rozmixovanou směs uložte alespoň na 30 minut do lednice. Příprava se tím sice protáhne, ale mezitím si můžete namíchat třeba drink nebo se natřít opalovacím krémem, až si budete gazpacho vychutnávat venku na lehátku.
Vyzkoušejte také variaci na gazpacho podle Zdeňka Pohlreicha
Kompletní recept najdete ZDE