Suroviny
- cherry rajčata (sladká ) 800 g
- zelená paprika (větší ) 1 ks (200 g)
- salátová okurka 1 ks (320 g)
- česnek 1 stroužek
- extra virgin olivový olej 30 g
- červený vinný ocet 2 lžíce
- tabasco 5 kapek
- koření (koření Italská směs (např. Super Garden)) 1 lžička
- sůl 5 g
Bazalkové pesto
- bazalka (čerstvá ) 25 g
- extra virgin olivový olej 50 g
- česnek 1 malý stroužek
- piniové oříšky 25 g
- parmazán 30 g
- sůl špetka
- citronová šťáva 5 kapek
K servírování
- piniové oříšky
- mozzarella ( lyofilizovaná)
- paprika ( lyofilizovaná)
Postup přípravy
- Gazpacho: Rajčata, papriku i okurek důkladně omyjte. Okurku navíc zbavte slupky. Česnek také oloupejte.
- Rajčata nakrájejte na poloviny a dejte do mísy, přidejte k nim na kousky nakrájenou papriku a okurku.
- Přidejte česnek, olivový olej, vinný ocet, sůl, koření Italská směs a Tabasco a vše rozmixujte dohladka.
- Gazpacho ještě propasírujte, abyste se zbavili semínek.
- Pesto: Bazalku omyjte a dejte do vysoké mixovací nádoby. Přidejte k ní oloupaný stroužek česneku, sůl, olivový olej, citrónovou šťávu, pinie a najemno nastrouhaný parmezán.
- Vše rozmixujte. Nemusí být úplně dohladka.
- Gazpacho ideálně vychlaďte po dobu 1 hodiny v lednici a servírujte s pestem, chlebovými krutony, piniemi a lyofilizovanou paprikou a mozzarelou.
Gazpacho - studený zeleninový krém s bazalkovým pestem 2 Zdroj: Milluji