Gazpacho - studený zeleninový krém s bazalkovým pestem

Moje hodnocení
2x

Studená polévka gazpacho je během horkých dnů nejlepší záchrana. Jde vlastně o tekutý zeleninový salát, který pochází ze španělské Andalusie. Tradičně se připravuje z rajčat, papriky, okurky a dalších ingrediencí, ale už jsme viděli variace okurky s avokádem nebo třeba s melounem. Zkuste tentokrát tu, která je vylepšená domácím bazalkovým pestem!

4 porce
30 minut
španělská

Suroviny

  • sladká cherry rajčata 800 g
  • větší zelená paprika 1 ks (200 g)
  • salátová okurka 1 ks (320 g)
  • batáty (česnek) 1 stroužek
  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 30 g
  • červený vinná ocet 2 lžíce
  • Tabasco 5 kapek
  • černý pepř (sůl) 5 g
  • koření Italská směs (např. Super Garden) 1 lžička

Bazalkové pesto

K servírování

  • piniové ořechy, lyofilizovaná mozzarella a lyofilizovaná paprika

Postup přípravy

  1. Gazpacho: Rajčata, papriku i okurek důkladně omyjte. Okurku navíc zbavte slupky. Česnek také oloupejte.
  2. Rajčata nakrájejte na poloviny a dejte do mísy, přidejte k nim na kousky nakrájenou papriku a okurku.
  3. Přidejte česnek, olivový olej, vinný ocet, sůl, koření Italská směs a Tabasco a vše rozmixujte dohladka.
  4. Gazpacho ještě propasírujte, abyste se zbavili semínek.
  5. Pesto: Bazalku omyjte a dejte do vysoké mixovací nádoby. Přidejte k ní oloupaný stroužek česneku, sůl, olivový olej, citrónovou šťávu, pinie a najemno nastrouhaný parmezán.
  6. Vše rozmixujte. Nemusí být úplně dohladka.
  7. Gazpacho ideálně vychlaďte po dobu 1 hodiny v lednici a servírujte s pestem, chlebovými krutony, piniemi a lyofilizovanou paprikou a mozzarelou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Milluji


Přečtěte si také

Recepty