Prezentace koktejlu se na první pohled nemusí zdát důležitá, ale je nedílnou součástí zážitku z pití. Ozdoby mohou zlepšit vizuální přitažlivost, vůni, ale i samotnou chuť nápoje. Dodávají drinku charakter a atraktivitu.
7 nejlepších koktejlových ozdob. Jak je správně používat?
Existuje spousta efektních ozdob, ze kterých lze vybírat. Zdobení koktejlu povznese vaše barmanské umění zase o level výš.
Sušené ovoce
Ovocem ušetříte čas i peníze. Pokud nějaké čerstvé nestihnete sníst, usušte ho. Tímto způsobem se lze vyhnout plýtvání. Skvěle v koktejlu vypadají citrusy a jablka. Výhodou sušeného ovoce je, že je při přípravě drinků již nakrájené a rovnou připravené k použití.
Jedlé květiny
Květiny potěší naše smysly hned několika způsoby. Květinové ozdoby dodávají koktejlům barevnost a vizuální čerstvost. Často používané květy jsou levandule, fialky, růže, lichořeřišnice a orchideje. Ne všechny květiny jsou však vhodné na ozdobu. Obzvlášť si dejte pozor na květy jedovaté.
Koktejlová cibule
Alkoholické nápoje jako jsou Gibson a Martini se zdobí slanými či kyselými chuťovkami. Do drinku by měly vnést odlišné a nečekané chutě. Dobrou volbou jsou koktejlové cibulky, a to především díky své přirozené sladkosti a křupavosti. Klasikou pak zůstává oliva, která je stálicí především u Martini.
Citrusový twist
Elegantní a jemná ozdoba je vyrobená stočením tenkého proužku citronové kůry. Stejným způsobem lze vyrobit i limetkový a pomerančový twist. Pokud tedy doma máte bio citrusy, určitě potěšte sebe či návštěvu touto cool ozdobou. Citrusový twist je však jednou z nejobtížnějších ozdob na výrobu a chce to cvičit techniku.
Pomerančová kůra
Pokud se rozhodnete ozdobit drink ovocnou kůrou, rozhodně pořiďte ovoce v bio kvalitě. Kůra tak nebude obsahovat škodlivé látky z postřiků. Pomerančová kůra obsahuje jemné oleje, které zvýrazňují chuť. Díky své barvě je navíc kůra výraznou a atraktivní ozdobou.
Koktejlové třešně
Červená sladká ozdoba se hodí do spousty druhů koktejlů. Třešně se liší v závislosti na typu, způsobu uchovávání a na sirupu, ve kterém jsou naložené. První koktejlové třešně byly vynalezeny v roce 1905 značkou Luxardo. Jsou to třešně malé, tmavě červené až černé, naložené v třešňovém sirupu.
Čerstvé bylinky
Máta, rozmarýn, tymián nebo levandule dodají míchanému nápoji chuť a vůni. Bylinné listy propůjčují koktejlu vizuální zajímavost. Jednou z nejoblíbenějších bylinek na ozdobu je máta, která zvýrazní chuť a svěžest. Čerstvé bylinky je potřeba před podáním nejprve jemně rozmělnit v ruce ši hmoždíři, aby se uvolnily esenciální oleje a zvýraznila se jejich chuť.
Zdroj: finedininglovers.com; foto: iStock
redaktorka FTV Prima