Suroviny
- limetková šťáva (čerstvě vymačkaná ) 2 lžíce
- led
- třtinový rum (kvalitní) 60 ml
- coca cola 90–120 ml
V roce 1898 probíhala španělsko-americká válka, kterou vyprovokovaly Spojené státy americké podporující nezávislost Kuby. Námořní bitva u Santiaga de Cuba byla jednoznačná, všechny španělské lodě byly potopeny a Spojené státy převzaly kontrolu nad Kubou. Slíbená nezávislost se tedy tak úplně nekonala. Kolem roku 1900 pak vznikl drink s všeříkajícím názvem Cuba Libre – Svobodná Kuba.
Historicky si tento drink získal vekou oblibu po druhé světové válce v Americe, kde nebyl dostatek lokálního alkoholu a třtinové rumy ze Střední Ameriky byly levné a dostupné. Coca-Cola se v té době sladila cukrem a ne různými sirupy a fruktózou jako dnes. Takže prostě chutnala dobře. A limeta dodala svěžest a srazila přílišnou sladkost. Jednoduchý drink ze tří ingrediencí si podmanil nejprve Ameriku a pak celý svět.
Postup přípravy
- Vymačkejte limetovou šťávu do sklenice. Přidejte vymačkanou slupku a barmanskou paličkou ji trochu podrťte, poté ji ze sklenice vyndejte.
- Do sklenice přidejte led, třtinový rum a Coca-Colu. Promíchejte dlouhou lžičkou a ozdobte plátkem limety.
PRIMA TIPY: V původní receptuře byl použitý rum Bacardi, ale můžete použít jakoukoli značku třtinového rumu, podle chuti lze použít, bílý, tmavý i variantu spiced. Každopádně ho nezkoušejte nahradit tuzemákem. Do originálu patří Coca-Cola, ale co oči nevidí, srdce nebolí, takže nebudeme soudit váš výběr kolového nápoje. Co ovšem nelze obejít, je použití limety. Nejde jen o nenahraditelnou chuť čerstvě vymačkané šťávy, ale barmani doporučují ve sklenici pomačkat paličkou celý kousek limety i s kůrou, která dodá lehce nahořklý nádech a zmírní sladkost drinku.