Suroviny
- vepřová kýta 600 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sádlo 2 lžíce
- cibule 1 ks
- drcený kmín 1 lžička
- bobkový list 2 ks
- nové koření 5 kuliček
- maďarská sladká paprika 1 lžíce
- vývar (vepřový) cca 400 ml
- červená paprika 1 ks
- zelená paprika 1 ks
- rajče 1 ks
- česnek 4 stroužky
- červená cibule (k podávání) 1 ks

Postup přípravy
- Očistěte maso, nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a v hrnci na rozehřátém sádle opečte dozlatova.
- Přidejte najemno nakrájenou cibuli, drcený kmín, bobkové listy, nové koření a sladkou papriku. Krátce společně opečte, jen aby se koření rozvonělo (ale nespálilo!).
- Podlijte vývarem, přiklopte a duste na mírném ohni asi 60 minut, dokud maso téměř nezměkne.
- Přimíchejte na nudličky nakrájené papriky a rajče nakrájené na kousky. Povařte, až vše změkne, asi 10 minut.
- Přidejte prolisovaný česnek, dosolte a dopepřete podle chuti. Rozdělte na talíře a ozdobte proužky červené cibule. Podávejte s tarhoňou nebo rýží.
PRIMA TIPY
- Použijte směs červené i zelené papriky – perkelt bude chutnat výrazněji a krásně barevně vypadat.
- Pokud máte rádi jemnější chuť, vmíchejte do omáčky na závěr lžíci zakysané smetany.
- Skvěle chutná i druhý den po ohřátí – chutě se krásně propojí a perkelt je ještě lepší.
Vyzkoušejte také klasický vepřový guláš podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vepřový guláš: nejlepší recept na pravou hospodskou klasiku