Historicky vychází maďarská kuchyně z tradice kočovných pastevců, vařilo se ve velkých kotlících a jídla musela být výživná a rychle hotová. V receptech je patrný vliv turecké a rakouské gastronomie.
V maďarské kuchyni dominuje hovězí a vepřové maso, typické jsou i sladkovodní ryby, hlavně candát, méně častá je drůbež. Naprosto nezbytným kořením je mletá sladká a pálivá paprika, která jídlům dodává výraznou chuť i barvu. V mnoha jídlech nechybí silná trojka - cibule, paprika, rajče, na rozdíl od našeho guláše, v kterém je jen cibule a maso, Maďaři do guláše přidávají právě sezonní zeleninu, která jídlo příjemně odlehčí a dodá mu další chuť. S Maďary nás pojí i láska k zelí a lesním houbám, v lednici jim nesmí chybět zakysaná smetana.
Pronikněte do tajů maďarské kuchyně a vyzkoušejte některý z našich receptů: