Loudavé vaření 2: Nové recepty pro pomalý hrnec

Loudavé vaření: Vepřový perkelt s tarhoňou z pomalého hrnce

Moje hodnocení
2x

Perkelt je tradiční maďarské jídlo připravené z vepřového masa. Má mnoho společného s klasickým gulášem, rozdílem je právě použití vepřového masa místo hovězího a také přidání čerstvé zeleniny, která dodá jídlu skvělou chuť. V pomalém hrnci se chutě krásně prolnou a maso bude měkké jako dortíček.

6 porcí
20 minut
maďarská

Suroviny

Postup přípravy

  1. V nádobě přístroje či hrnci rozpalte sádlo a začněte na něm opékat najemno nakrájenou cibuli. I zde, stejně jako u českého guláše, platí, že nejlepší barvu i sílu chuti omáčky dělá právě smažení cibule, nebojte se ji tedy opéci hodně dozlatova. Až začne cibule chytat správnou barvu, přidejte na kostky nakrá­jené maso a na menší kostičky nakrájenou čerstvou papriku. Opečte tak, aby se maso ze všech stran zatáhlo.
  2. Poté přidejte na kostičky nakrájená rajčata. Osolte a opepřete dle chuti a zasypte červenou paprikou. Naposledy promíchejte, aby se směs obalila, a zalijte vodou. Maso by nemělo ve vodě příliš plavat, protože perkelt se správně nezahušťuje (stejně tak Maďaři nezahušťují ani guláš, ale pod tímto názvem u nich čekejte spíše polévku než guláš v tom smyslu, jak jej připravu­jeme my). K doladění chuti a barvy můžete přidat ještě malou plechovku rajského protlaku, ale není to potřeba, zvláště máte‑li pěkná zralá rajčata.
  3. Přiklopte poklicí a zapněte přístroj na stupeň low. Vařte asi 7 hodin do změknutí masa. Perkelt se ve své domovině nezahušťuje, ale pokud by na vás byla omáčka příliš řídká, samozřejmě tak uči­nit můžete. Dobře to jde i svým vlastním obsahem – tak, že část zeleniny rozmixujete a do perkeltu zase vrátíte.
  4. Jako příloha se v Maďarsku, odkud toto jídlo pochází, obvykle podává těstovina zvaná tarhoňa, případně se dělají i špecle a nočky anebo se perkelt servíruje ve vydlabaném chlebu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Loudavé vaření 2: Nové recepty pro pomalý hrnec

Barbora Charvátová Loudavé vaření 2: Nové recepty pro pomalý hrnec

Lahodná nálož receptů pro pomalý hrnec od oblíbené foodblogerky

Autorka vytvořila další soubor receptů pro neméně oblíbenou kuchyňskou pomůcku, jakou je slow cooker aneb pomalý hrnec. Nedocenitelný přístroj šetřící čas, energii i ruce stejně jako nutriční hodnoty a chuť potravin se tak můžete naučit využívat opravdu na maximum, autorka tentokrát kromě českých i světových receptů přidává i tolik žádanou dětskou kapitolu.

Vydalo nakladatelství CPRESS.


Přečtěte si také

Recepty