Forma 22–25 cm x 12–15 cm
- cukr light muscovado (případně třtinový nebo krupice) 200 g
- slané máslo (případně klasické) 225 g
- hladká mouka 220 g
- přírodní vanilkový extrakt 1 lžička
- vejce, velikost L 5 ks
- prášek do pěciva 1/2 lžičky
- mleté pistácie 80 g
- nahrubo nasekané pistácie 25 g
- crème fraîche / řecký jogurt 10 % tuku 125 g
- špetka soli (pokud použijete nesolené máslo)
- máslo a hrubá mouka na vymazání formy
- Bílá čokoláda 150 g
- pistácie, sušené nebo čerstvé maliny na ozdobu
Postup přípravy
- Vejce i máslo vyndejte z lednici alespoň 2 hodiny před používáním. Troubu si zapněte na 165 °C.
- Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. V míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, pistácie a sůl.
- Máslo mixujte pomocí třecí metly (K – nástavec) alespoň 10 minut ve stolním mixéru, případně ručním mixérem či vařečkou cca 15 – 20 minut. Máslo se musí krásně rozvonět, zesvětlat a zvětšit svůj objem.
- Až poté přidejte na třikrát cukr a šlehejte dalších 10–15 minut. Opravdu se vyplatí počkat, jen tak dosáhnete krásně nadýchaného chlebíčku. Vejce metličkou rozkvedlejte a po částech přilijte do směsi.
- Nakonec pomalu přidejte suché ingredience v kombinaci s jogurtem nebo tučnou zakysanou smetanou, mixujte přitom na velmi nízké otáčky.
- Hotovou směs nalijte do připravené formy a pečte v troubě na 180 °C. Chlebíček se peče asi 30 minut, nicméně je potřeba propečenost kontrolovat špejlí, aby se zbytečně nevysušoval.
- Až bude chlebík hotový, vyndejte ho z trouby a počkejte 10 minut. Následně ho opatrně vyklopte z formy a položte na talíř. Nechte ho zcela vychladnout. Pokud máte čas, ideální je dát ho ještě do lednice, aby byl před poléváním vychlazený.
- Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a počkejte až trochu zchladne (přitom ji promíchávejte stěrkou). Čokoládu nalijte podélně doprostřed chlebíčku a stěrkou nebo lžící čokoládu opatrně hrňte k okrajům.
- Čokolády nepouštějte přes hranu zbytečně moc, aby nestekla až úplně dolů. Hned, jak budete mít hotovo, posypte ještě malinami a sekanými pistáciemi. Nakonec dejte chlebík alespoň na 15 minut do lednice a poté můžete podávat.