Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Uzení masa v pomalém hrnci bez udírny
Pokud neseženete Pragandu, můžete použít stejné množství soli + 1 lžičku ovocného cukru (fruktózy). Z náčiní budete potřebovat pomalý hrnec, nějakou mřížku nebo pařák na dno hrnce, aby maso neleželo následně ve výpeku, který bude z masa odkapávat. Dále vakuovačku se sáčky nebo dobře uzavíratelnou plastovou nádobu, aby se zabránilo přístupu vzduchu k naloženému masu v lednici.
Suroviny
Postup
- Maso nejprve nasolte Pragandou nebo solí s cukrem, zavakuujte a nechte uložené v lednici 3–4 dny (napiště si datum).
- Někdo doporučoval ještě při prvním nasolování masa (u větších kusů) vstříknout roztok soli a trochu vody hlouběji do masa.
- Poté maso vyjměte a potřete důkladně tekutým kouřem. Opět zavakuujte na další 3–4 dny. Já jsem měla 6 dní a vše v pořádku.
- V původním postupu po uplynutí této doby se maso oplachuje a znovu před vložením do pomalého hrnce potře kouřem. Nevím, jestli je to nutné, já jsem vložila bez oplachování.
- Na dno pomalého hrnce vložte mřížku nebo pařák, na to rozložte maso, přiklopte a zapněte LOW na 7–8 hodin podle velikosti kusů masa. Zkusila jsem kuřecí stehna a ta byla hotová již za 6 hodin.
- Během vaření ještě 2× potřete naředěným kouřem s vodou. Pokud byste měli pod masem příliš výpeku, slijte během vaření.
- Asi hodinu před koncem bylo doporučeno sejmout poklici, měla by se vytvořit kůrka. Ale nečekejte žádnou opečenou kůžičku. Pokud chcete opravdu vypečenou kůži třeba na kuřeti, vložte na pár minut ve finále pod gril.
- PS: V jiném příspěvku jsem četla, že maso prosolili a natřeli kouřem rovnou při prvním vakuování a po 5–7 dnech bez oplachu vařili.
V kuchyni vždy otevřeno
Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.
Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.
Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.
Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.