Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kuře Calypso s kokosem z pomalého hrnce
Tradiční pokrm z Dominikánské republiky ochucuje kuřecí maso voňavým kořením, chilli papričkou a česnekem. Pikantní chuť mírní zemité fazole, šťavnatý ananas a nasládlý kokos. Pokud už by na vás byl pražený kokos příliš, posypte maso nasekaným koriandrem. A vzhůru do Karibiku!
nad 2 hodiny
4–6 porce
Suroviny (4–6 porce)
- kuřecí prsní řízky 450 g
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- chilli papričky 1–2 ks
- arašídový olej 2 lžíce
- mletý koriandr 1 lžička
- mletý římský kmín 1 lžička
- mletá kurkuma 1 lžička
- mleté nové koření 1 lžička
- kuřecí vývar 600 ml
- červené konzervované fazole 200 g
- větší červená paprika 1 ks
- ananas 1/2 ks
- pražené neslazené kokosové lupínky 15 g
- dušená rýže k podávání
- olej
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Maso nakrájejte na kousky o velikosti sousta, cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky, česnek oloupejte a nakrájejte na plátky, chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte na tenké plátky.
- V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm kousky kuřete ze všech stran dozlatova. Opečené maso přesuňte do pomalého hrnce o objemu 4,5 litru.
- Do pánve vložte cibuli, česnek a chilli papričky a opékejte 5–8 minut, aby zelenina získala lehce hnědou barvu. Posypte kořením a restujte 2 minuty, promíchávejte. Přilijte vývar a přiveďte k varu.
- Směs opatrně přelijte do pomalého hrnce. Fazole slijte, propláchněte vodou a přisypte k zelenině. Přiklopte pokličkou a vařte 3 hodiny na vysoký stupeň.
- Ananas oloupejte a dužinu nakrájejte na větší kousky. Papriku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno. Přimíchejte obojí k masu a vařte ještě 45–60 minut, aby bylo kuře měkké.
- Podávejte kuřecí maso v omáčce posypané kokosovými lupínky.
Největší dobroty z pomalého hrnce
Vaření v jednom hrnci je staré skoro jako lidstvo samo, pomalé vaření v jednom hrnci či pekáči praktikovaly naši předci na kamnech nebo peci. Teď se trend přípravy šťavnatého vydatného jídla bez zbytečné námahy vrací. Moderní pomalý hrnec však už vypadá úplně jinak, vybrat si můžete z různých značek, velikostí, provedení, s časovačem či bez… Andrea Litzinger vás provede záplavou informací a pomůže vám zvolit pomocníka na míru vašim potřebám, poradí, jak ušetřit čas, peníze i energii při vaření, jak o hrnec správně pečovat a samozřejmě i co v něm vařit – od předkrmů přes polévky, masa, ryby a zeleninu až po přílohy a dezerty. V pomalém hrnci uvaříte zkrátka všechno, ať jste doma ve třech nebo v osmi.
Vydalo nakladatelství CPress.