Suroviny
- kuřecí prsní řízek 450 g
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- chilli papričky 1–2 ks
- arašídový olej 2 lžíce
- mletý koriandr 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- kurkuma (mletá ) 1 lžička
- mleté nové koření 1 lžička
- kuřecí vývar 600 ml
- červené fazole (konzervované ) 200 g
- červená paprika (větší ) 1 ks
- ananas 1/2 ks
- kokos (pražené neslazené kokosové lupínky) 15 g
- rýže (dušená,k podávání)
- olej
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na kousky o velikosti sousta, cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky, česnek oloupejte a nakrájejte na plátky, chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte na tenké plátky.
- V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm kousky kuřete ze všech stran dozlatova. Opečené maso přesuňte do pomalého hrnce o objemu 4,5 litru.
- Do pánve vložte cibuli, česnek a chilli papričky a opékejte 5–8 minut, aby zelenina získala lehce hnědou barvu. Posypte kořením a restujte 2 minuty, promíchávejte. Přilijte vývar a přiveďte k varu.
- Směs opatrně přelijte do pomalého hrnce. Fazole slijte, propláchněte vodou a přisypte k zelenině. Přiklopte pokličkou a vařte 3 hodiny na vysoký stupeň.
- Ananas oloupejte a dužinu nakrájejte na větší kousky. Papriku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno. Přimíchejte obojí k masu a vařte ještě 45–60 minut, aby bylo kuře měkké.
- Podávejte kuřecí maso v omáčce posypané kokosovými lupínky.
Kuře Calypso s kokosem z pomalého hrnce Zdroj: Největší dobroty z pomalého hrnce