Ryba
- filet z lososa 4 ks (po 200 g)
- olivový olej 2 lžíce
- brokolice 500 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Dochucení
- rozmarýn (lístky) 1 snítka
- ančovička (filátka naložená v oleji) 10 ks
- citronová šťáva z 1 citronu
- extra virgin olivový olej
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Na dochucení rozetřete nadrobno nasekaný rozmarýn nejlépe v hmoždíři na co nejjemnější pastu, přidejte scezené a překrájené ančovičky a třete dál, až vznikne tmavě zelená hmota. Dochuťte ji citronovou šťávou a zakápněte olivovým olejem, až vznikne hustá omáčka.
- Zkontrolujte, jestli v mase lososa nezůstaly drobné kůstky, a pokud ano, vytáhněte je nejlépe pinzetou. Rozehřejte silnostěnnou pánev, která se dá dát do trouby. Filety potřete trochou oleje, osolte je, opepřete a nejprve kůží dolů je asi 2 minuty opékejte na rozehřáté pánvi. Dejte vařit vodu na brokolici.
- Filety obraťte a vložte na další 3 až 4 minuty do trouby. Během této doby vařte brokolici ve vroucí osolené vodě asi 3 až 4 minuty.
- Uvařenou brokolici promíchejte s trochou pikantní omáčky z rozmarýnu a ančoviček, rozložte na talíře a navrch položte plátek ryby.
PRIMA TIP: Dávejte pozor, abyste rybu nepřepekli. Když oddělíte špičkou nože kousek masa, měl by být losos uvnitř matně růžový. Pokud byste ho opékali déle než několik minut, bude vysušený a drolivý, to by byla škoda!
Vyzkoušejte recept na grilovaného lososa s čočkovým salátem podle Zdeňka Pohlreicha
Další svěží jarní recepty plné zeleně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH