Suroviny
- kuřecí stehno (horní a spodní kousky) 8 ks
- máslo 160 g
- olivový olej
- česnek 4 stroužky
- bílé víno 250 ml
- hladkolistá petržel 6 snítek
- rozmarýn 6 snítek
- tymián 6 snítek
- šalvěj 8 snítek
- smetana (15%) 100 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- ciabatta 4 ks
Postup přípravy
- Osušte kuřecí kousky papírovými utěrkami a z obou stran je osolte i opepřete.
- V pánvi vhodné do trouby rozehřejte polovinu másla a maso na něm opečte z obou stran dozlatova. Přidejte na plátky nakrájený česnek.
- Podlijte bílým vínem, pánev vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut. Maso průběžně přelévejte výpekem.
- Ke změklému masu přidejte nasekané čerstvé bylinky, zbylé máslo a smetanu. Dopečte dalších 5 minut.
- Podávejte horké s křupavou ciabattou nebo jiným bílým pečivem.
PRIMA TIPY
- Pokud chcete výraznější chuť, přidejte do pekáče i pár kapek citronové šťávy nebo nastrouhanou citronovou kůru.
- Pro bohatší omáčku použijte místo smetany crème fraîche – dodá jemně nakyslou chuť.
- Skvěle se hodí i jako slavnostní jídlo – podávejte s máslovými bramborami, hedvábnou bramborovou kaší nebo čerstvými těstovinami.

Kuřecí kousky pečené na bílém víně, česneku a bylinkách Zdroj: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také výborné pečené kuře s máslem a zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou