Suroviny
- hlávková kapusta 1 hlávka
- uzená slanina (oravská) 4 silnější plátky
- vývar (masový nebo zeleninový) asi 500 ml
- brynza 250 g
- pažitka 1 svazek
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)

Postup přípravy
- Z kapusty odstraňte vrchní silné, poškozené listy a hlávku nakrájejte na 8-10 kusů (podle velikosti) tak, aby klíny držely pohromadě díky části košťálu.
- Na suché, zahřáté pánvi pomalu orestujte slaninu nakrájenou na silné nudličky, dokud nebude křupavá. Slaninu vyjměte a přebytečný tuk vylijte do mísy.
- Klíny kapusty osolte a opepřete a opečte je z obou stran na rozpáleném slaninovém tuku. Postupně osmažte všechny klíny a v případě potřeby přidejte do pánve uschovaný tuk z misky.
- Všechny opečené kousky kapusty naaranžujte velmi blízko k sobě do zapékací misky, posypte je opečenou slaninou, podlijte trochou vývaru nebo vody, přikryjte a vložte na 15-20 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Pokud máte raději měkčí listy, nechte je dusit déle.
- Kapustu vyjměte na talíř. Pokud je omáčka na dně pekáčku příliš mdlá a řídká, přesuňte ji do rendlíku a zredukujte ji prudkým varem, až trochu zhoustne. Odstavte ji z ohně a vmíchejte část nebo celou brynzu.
- Klíny kapusty podávejte přelité brynzovou omáčkou, případně se zbylou rozdrobenou brynzou, posypané kousky slaniny a nasekanou pažitkou. Výbornou přílohou je čerstvý kváskový chléb, vařené nebo pečené brambory.
Vyzkoušejte také pečený květák se sýrovou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Neodolatelně dobrý zapečený květák se sýrovou omáčkou
Inspirujte se i dalšími recepty s ovčí brynzou