Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bulgur s pečenou zimní zeleninou a brynzou
Suroviny (4 porce)
- malé mrkve 8 ks
- menší květák 1/2 ks
- červené zelí 1/4 hlávky
- extra panenský olivový olej 3 lžíce
- zeleninový vývar 600 ml
- bulgur 240 g
- brynza 125 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Mrkve rozkrojte podélně, květák rozdělte na menší růžičky, zelí nakrájejte na proužky. Rozprostřete je na připravený plech, lehce zakápněte olivovým olejem a pečte dozlatova zhruba 30 minut.
- Vývar ohřejte. Bulgur propláchněte, vsypte ho do vroucího vývaru, ztlumte teplotu a vařte akorát na skus, zhruba 10–15 minut. Bulgur sceďte a rozdělte ho na talíře.
- K bulguru přidejte pečenou zeleninu a navrch rozdrobte čerstvou brynzu. Zakápněte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
PRIMA TIP: Brynza je fermentovaný sýr s obrovským množstvím bakterií mléčného kvašení (v 1 g sýra jich je až několik bilionů). Je proto bohatým zdrojem probiotických bakterií, prospěšných trávicímu traktu. Jak poznat tu kvalitní? Podmínky složení brynzy zatím v české legislativě zaneseny nejsou. Na Slovensku musí brynza obsahovat minimálně 50 % ovčího mléka, což byste měli nalézt na obalu.
Nejez blbě
Výživa člověka se stala jedním z nejkontroverznějších témat poslední doby. Díky internetu a sociálním sítím, kde má možnost sdílet kdokoliv cokoliv, a to hned, se výživové mýty šíří rychlostí blesku. Orientovat se v džungli protichůdných doporučení je složité a poznat pravdu ještě složitější. Výživa přitom zásadním způsobem ovlivňuje náš život i naši budoucnost. Výživová specialistka Karolína Fourová se proto rozhodla srozumitelně sepsat základní principy stravování. Ve své knize představuje jednotlivé složky výživy a jejich úkol v lidském organismu. Naučí vás číst správně obaly potraviny, vybírat si ty prospěšné. Přidává i svých 40 oblíbených receptů, ve kterých si získané znalosti rovnou ověříte.