Suroviny
- mrkev (malá ) 8 ks
- květák (menší ) 1/2 ks
- červené zelí 1/4 hlávky
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- zeleninový vývar 600 ml
- bulgur 240 g
- brynza 125 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Mrkve rozkrojte podélně, květák rozdělte na menší růžičky, zelí nakrájejte na proužky. Rozprostřete je na připravený plech, lehce zakápněte olivovým olejem a pečte dozlatova zhruba 30 minut.
- Vývar ohřejte. Bulgur propláchněte, vsypte ho do vroucího vývaru, ztlumte teplotu a vařte akorát na skus, zhruba 10–15 minut. Bulgur sceďte a rozdělte ho na talíře.
- K bulguru přidejte pečenou zeleninu a navrch rozdrobte čerstvou brynzu. Zakápněte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
PRIMA TIP: Brynza je fermentovaný sýr s obrovským množstvím bakterií mléčného kvašení (v 1 g sýra jich je až několik bilionů). Je proto bohatým zdrojem probiotických bakterií, prospěšných trávicímu traktu. Jak poznat tu kvalitní? Podmínky složení brynzy zatím v české legislativě zaneseny nejsou. Na Slovensku musí brynza obsahovat minimálně 50 % ovčího mléka, což byste měli nalézt na obalu.