zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Bulgur s pečenou zimní zeleninou a brynzou
Autor: Nejez blbě Bulgur s pečenou zimní zeleninou a brynzou

Bulgur s pečenou zimní zeleninou a brynzou

Hodnoceno: 3x
Až se vám samým pečením cukroví bude lepit jazyk na patro a zatoužíte po něčem slaném, upečte v troubě zeleninu a připravte k ní bulgur a dochuťte brynzou. Její smetanová, lehce pikantní chuť, se k tomuto hřejivému zeleninovému pokrmu báječně hodí.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Mrkve rozkrojte podélně, květák rozdělte na menší růžičky, zelí nakrájejte na proužky. Rozprostřete je na připravený plech, lehce zakápněte olivovým olejem a pečte dozlatova zhruba 30 minut. 
  2. Vývar ohřejte. Bulgur propláchněte, vsypte ho do vroucího vývaru, ztlumte teplotu a vařte akorát na skus, zhruba 10–15 minut. Bulgur sceďte a rozdělte ho na talíře. 
  3. K bulguru přidejte pečenou zeleninu a navrch rozdrobte čerstvou brynzu. Zakápněte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. 

PRIMA TIP: Brynza je fermentovaný sýr s obrovským množstvím bakterií mléčného kvašení (v 1 g sýra jich je až několik bilionů). Je proto bohatým zdrojem probiotických bakterií, prospěšných trávicímu traktu. Jak poznat tu kvalitní? Podmínky složení brynzy zatím v české legislativě zaneseny nejsou. Na Slovensku musí brynza obsahovat minimálně 50 % ovčího mléka, což byste měli nalézt na obalu. 

Bulgur s pečenou zimní zeleninou a brynzou
Autor: Nejez blbě Bulgur s pečenou zimní zeleninou a brynzou

reklama

Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete
Karolína Fourová

Výživa člověka se stala jedním z nejkontroverznějších témat poslední doby. Díky internetu a sociálním sítím, kde má možnost sdílet kdokoliv cokoliv, a to hned, se výživové mýty šíří rychlostí blesku. Orientovat se v džungli protichůdných doporučení je složité a poznat pravdu ještě složitější. Výživa přitom zásadním způsobem ovlivňuje náš život i naši budoucnost. Výživová specialistka Karolína Fourová se proto rozhodla srozumitelně sepsat základní principy stravování. Ve své knize představuje jednotlivé složky výživy a jejich úkol v lidském organismu. Naučí vás číst správně obaly potraviny, vybírat si ty prospěšné. Přidává i svých 40 oblíbených receptů, ve kterých si získané znalosti rovnou ověříte. 

www.karolinafour.cz

Související témata: bulgur , brynza , pečená zelenina , Hlavní jídla